Comisia Europeană va activa mecanismul de suspendare a banilor pentru Ungaria. Probleme și în cazul Poloniei

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Comisarul pentru buget al Uniunii Europene anunță că va pune în aplicare suspendarea banilor europeni pentru Ungaria.

După ce Curtea Europeană de Justiție a respins în februarie plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, Comisia UE poate iniția proceduri împotriva statelor membre, ceea ce ar putea însemna în cele din urmă o reducere a subvențiilor. Condiția prealabilă pentru aceasta este că există o mare probabilitate ca o țară să folosească abuziv banii UE pentru a încălca statul de drept.

Comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn, a anunțat că va pune în aplicare mecanismul împotriva Ungariei, din cauza suspiciunii de corupție și a problemelor cu achizițiile publice.

Hahn respinge categoric presupunerile conform cărora sprijinul activ polonez pentru refugiații ucraineni ar putea îndupleca Comisia UE. Acestea sunt două lucruri diferite, așa cum subliniază președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune Hahn:

„Realizările Poloniei, în special în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, trebuie recunoscute fără rezerve, dar asta nu înseamnă că i se oferă o bilă albă”, a spus Hahn.

În orice caz, Polonia nu primește întreaga sumă a fondurilor care i-au fost alocate de la bugetul UE, deoarece nu a pus în aplicare hotărârile Curții Europene de Justiție. Mai exact, conform verdictului, Polonia ar fi trebuit să închidă o mină de lignit la granița cu Cehia, dar nu a făcut-o. Amenzile rezultate (500.000 de euro pe zi) nu au fost plătite de Polonia, iar datoriile contractate în acest fel sunt deduse din fondurile UE ale Poloniei. Deși Varșovia a ajuns acum la un acord cu Praga, penalitățile suportate până în acel moment ar trebui să fie plătite, potrivit lui Hahn.

În octombrie, CEJ a impus și amenzi de un milion de euro pe zi pentru că Polonia a refuzat să dizolve controversata cameră de disciplină pentru pedepsirea judecătorilor.

De asemenea, Comisia UE a blocat banii din fondul de redresare și reziliență „Next Generation EU” pentru Polonia și Ungaria – tot din cauza îndoielilor cu privire la utilizarea statului de drept, scrie TT.com.

Premierul Poloniei: Am fost acuzați de xenofobie, dar ne-am deschis inimile pentru 2,5 milioane de ucraineni

Într-un interviu pentru CNN, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vorbit despre modul în care Polonia îi ajută pe ucraineni.

„Am fost acuzați de xenofobie, dar polonezii și-au deschis inimile pentru 2,5 milioane de ucraineni. Îi ajutăm să lupte pentru libertatea lor și să apere valorile europene”, a declarat Morawiecki.

„Facem totul pentru a-i ajuta aici, în Polonia. Nu doar să găsim modul potrivit de a trăi, ci și să învățăm, să îi ducem în sistemul nostru de sănătate, să îi integrăm pe piața muncii. Și, în general, marea majoritate a oamenilor din Ucraina sunt destul de recunoscători și fericiți de ceea ce au văzut aici, în Polonia. Deci, suntem o societate foarte deschisă”, a spus el.

El a adăugat că polonezii au pus la dispoziție ONG-urile, parohiile și casele, astfel încât să nu fie nevoiți să înființeze tabere uriașe de refugiați (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel