Columbia şi-a luat rămas bun de la Garcia Marquez pe fond muzical

gabriel-garcia-marquez
gabriel-garcia-marquez

După Mexic, Columbia şi-a luat şi ea rămas bun de la scriitorul Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură, marţi, sub o ploaie torenţială, printr-o ceremonie la catedrala din Bogota, în acordurile muzicii, relatează AFP.

Condusă de preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, care îşi exprimase omagiul deja în ajun pentru compatriotul său alături de omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, în Mexico, ceremonia de omagiere a început la amiază, acompaniată de Orchestra simfonică naţională.

Arhiepiscopul Bogotei, Ruben Salazar, a rostit o rugăciune, iar apoi - după câteva cuvinte rostite de preşedinte - vorbitorii au lăsat să vorbească muzica, atât de apreciată în timpul vieţii de autorul romanului 'Un veac de singurătate', decedat la 87 de ani.

Arborând pe costumele lor panglici negre sau pe pupitre flori galbene, pe care Garcia Marquez le considera un talisman împotriva soartei rele, muzicienii au interpretat lucrări ca 'Requiem' de Mozart, iar apoi piese corale.

VEZI ȘI: Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a murit

Ceremonia s-a încheiat prin executarea unor piese tradiţionale columbiene ('vallenatos'), pe care muzicienii le-au interpretat în onoarea sa, aceleaşi care fuseseră interpretate în 1982, când scriitorul a fost distins cu premiul Nobel.

Ministerul Culturii intenţiona astfel să insufle acestui omagiu 'spiritul sărbătoresc' pe care Garcia Marquez îl evoca într-o povestire neterminată, în care îşi descria propriul cortegiu funerar ca având un aer festiv.

Miniştri şi foşti preşedinţi au asistat la ceremonie, la fel ca şi câteva sute de columbieni, care au stat la rând de la primele ore ale dimineţii pentru a pătrunde în catedrală.

Această ceremonie este prima dintr-o serie de omagieri prevăzute în ţara natală în onoarea lui Garcia Marquez care, deşi locuia în Mexic de mai multe decenii, rămâne 'cel mai admirat şi cel mai iubit' dintre columbieni, potrivit formulării preşedintelui Santos la anunţarea decesului acestuia în 17 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel