Colectarea la bugetul de stat. Nazare, veste bună: Ne îngrijora! Acest trend stagnează

Sursa foto: Facebook Alexandru Nazare
Sursa foto: Facebook Alexandru Nazare

Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, a vorbit despre situația privind colectarea la bugetul de stat, în contextul conectăriia caselor de marcat la serverele ANAF.

În prezent 31.300 de case marcat sunt conectate la ANAF, iar până la finele lunii iunie numărul va crește la 50.000, potrivit ministrului Finanțelor.

"Efectul conectării caselor de marcat în reducerea *gap-ului de TVA va fi important. Dacă ne uităm la Ungaria și Slovacia, efectul a fost undeva între 10 și 15%. Din venituri de TVA de 60 de miliarde, vă dați seama ce înseamnă 6 miliarde pentru gap-ul de TVA!”, a spus Alexandru Nazare, la Antena 3.

"În trimestrul unu, avem o colectare bună. Avem undeva în jurul cifrei de 18%. Acest trend continuă. Veniturile cresc şi la sfârşitul lunii aprilie. Suntem undeva la 20% cu colectarea. Vestea şi mai bună este că, pe parte de cheltuieli - chestiune care ne îngrijora şi care a fost discutată public foarte mult -, dacă eram undeva la un 11% în trimestrul unu, acest trend stagnează. Cheltuielile nu mai cresc, în aprilie, şi sperăm să menţinem acest trend atât pentru cheltuielile totale, cât şi pentru cheltuielile de personal, astfel încât să avem o creştere a veniturilor, dar să ținem cheltuielile sub control", a mai spus ministrul.

*Gap-ul de TVA este diferența dintre ce încasează statul din TVA și ce ar putea să încaseze raportat la dimensiunea economiei.

Vezi și: Atragere investiții străine. Nazare: Voi propune un memorandum

Termen limită pentru conectarea caselor de marcat

Operatorii economici au obligația de a realiza conectarea caselor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, în cazul în care se află într-o zonă deservită de o rețea de comunicații. Toate procedurile trebuie făcute până la 30 iunie 2021 la aparatele de marcat electronice fiscale ce aparțin operatorilor economici încadrați în categoria marilor contribuabili și până la 30 noiembrie 2021 la aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatorii economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii.

"Contribuabilii nu vor mai fi nevoiți să depună declarațiile specifice pentru că deja acestea se vor transmite în fiecare zi odată cu conectarea. La fel de important este că nu sunt sancțiuni în următoarele 3 luni. Termenul limită de conectare pentru marii contribuabili este de 30 iunie, iar pentru contribuabilii mici și mijlocii este de 30 noiembrie. Toate aceste termene le-am stabilit împreună cu Asociația Servisanților, care va avea și ea un rol important, pentru că servisanții operează aceste case de marcat. Am făcut o echipă de asistență tehnică care va sta la dispoziția contribuabililor pentru clarificări suplimentare. Există o secțiune distinctă pe site-ul ANAF-ului unde se pot găsi aceste informații, am creat de asemenea un ghid detaliat despre cum se poate efectua conectarea și o secțiune de întrebări și răspunsuri”, explica ministrul Alexandru Nazare, la începutul lunii, la Digi24.

Vezi și: Economia României, în creștere. Alexandru Nazare: Fac din nou apel la prudență. România, privită cu alţi ochi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel