Coduri penale. Tudorel Toader: Evaluare riguroasă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că Executivul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru coduri - penal şi de procedură penală, civil şi de procedură civilă - precizând că acestea şi-au arătat neconcordanţele atât cu Constituţia şi normele europene, dar şi între propriile prevederi. 

"Vom face o evaluare a celor patru coduri într-o primă etapă - penal, procedură penală, civil, procedură civilă - care au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, care n-au fost puse în dezbaterea legiuitorului. Patru coduri care în anii de aplicare şi-au arătat neconcordanţele cu Legea fundamentală, neconcordanţele între prevederi, omisiunile de reglementare, neconcordanţele cu normele europene. Trebuie şi suntem obligaţi să facem o evaluare riguroasă, o raportare la exigenţele constituţionale, europene. Ne consultăm cu toate autorităţile, transparenţă decizională, în speranţa unui act normativ de natură să îmbunătăţească activitatea sistemului judiciar", a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria. 

El a precizat că evaluarea se referă şi la celelalte legi fundamentale din domeniul justiţiei, toate acestea urmând a fi puse în acord cu "standardele moderne" şi cu exigenţele constituţionale. Ministrul a punctat că unele dintre legile ce vor face obiectul evaluării sunt adoptate încă dinaintea revizuirii Constituţiei, în 2003. 

Toader a adăugat că autorităţile sunt preocupate inclusiv de transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională. "Sunt multe directive, încă netranspuse, directive care au ieşit din termen şi avem obligaţia ca de îndată să le transpunem în legislaţia naţională", a subliniat ministrul. 

Acesta a explicat, în context, că cele 12 recomandări ale Comisiei Europene de la ultimul raport MCV sunt "deplin compatibile cu exigenţele Constituţiei, cu normele europene", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel