Cod portocaliu și Cod galben de furtuni. ALERTĂ meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o serie de avertizări Cod galben și Cod portocaliu de furtuni, averse, dar și valori termice ridicate, valabile în majoritatea regiunilor țării, începând din această seară și până luni, la ora 23:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 1 iulie, ora 21:00 — 2 iulie, ora 9:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică în 19 județe din centrul, sud-vestul și nord-estul teritoriului. Astfel, din seara zilei de sâmbătă până duminica dimineața (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15 — 20 l/mp și punctiform 35 — 45 l/mp.

Fenomene meteo similare se vor semnala și pe arii mai restrânse în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei.

ANM precizează că, în intervalul menționat, pe arii extinse în sud și în sud-est valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat.

Totodată, în intervalul 2 iulie, ora 20:00 — 3 iulie, ora 23:00, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă în 15 județe din parte de sud, centru și sud-vest.

Conform prognozei, în cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50 — 70 l/mp și pe arii restrânse 80 — 90 l/mp.

Nu în ultimul rând, începând din seara zilei de duminică, de la ora 20:00 și până luni la ora 23:00, va fi Cod galben de vreme instabilă în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania. În aceste zone, respectiv 18 județe și Municipiul București, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantități de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Meteorologii menționează că duminica, 2 iulie, în sudul extrem al țării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel