Noi atenționări ale meteorologilor. Vezi ce zone sunt vizate de avertizări

Inundații
Inundații

Începând cu joi seară de la ora 20:00 și până sâmbătă după-amiază la ora 18:00, 12 bazine hidrografice sunt vizate de avertizări de Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații potrivit Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform Agerpres, sub Cod Portocaliu de inundații se vor afla, în perioada menționată, râuri din județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova. De asemenea, sub Cod Galben de inundații se vor afla râuri din județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Hunedoara, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ialomița, Covasna și Buzău.

Fenomenele meteo sunt așteptate să se întâmple, cel mai probabil, începând cu mâine dimineață, de la ora 9:00.

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din aceste bazine, cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație, scurgeri pe versanți, torenți și pâraie cu posibile efecte de inundații locale.

Astfel, se instituie Cod Galben pe râurile din bazinele hidrografice Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), pe Jiu și pe afluenții săi (județele Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj), Olteț și pe unii afluenți ai Oltului inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj, pe Călmățui (județul Teleorman), pe Vedea și pe afluenții săi din județele Olt, Teleorman și Argeș, pe râurile din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), pe Neajlov, Șabăr (județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu), pe Ialomița, Prahova și unii afluenți (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița) și pe Buzău — județele Covasna și Buzău.

Codul Portocaliu este instituit pe râurile din bazinele hidrografice Motru superior și afluentul său Coșuștea (județele Mehedinți și Gorj), pe Jiu la Răcari — sector îndiguit (județul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăștii de Sus, Pârâul Câinelui și alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov amonte Vadu Lat (județele Dâmbovița și Giurgiu), pe Lotru inferior și pe unii afluenți ai Oltului din județul Vâlcea și pe cursurile inferioare ale Prahovei, Teleajenului și Cricovului Sărat (județul Prahova).

Șeful ANM, Ion Sandu, a declarat în cadrul ședinței Comandamentului de Urgență de la MAI, că "vestea bună ar fi că începând de măine seară probablitatea de prelungire a atenționărilor este foarte mică. În primele 24 de ore se vor acumula aproape pe toate zone pe care avem atenționare de cod galben 20-25 metri părați".

Potrivit INHGA, fenomenele vizate de Codul Portocaliu se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 25 aprilie, ora 9,00 — 26 aprilie, ora 9,00.

"Aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate", precizează comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel