Urmărește emisiunea live


Coadă Dinozaur, scoasă la licitație. Ar putea fi un FALS

Autorităţile marocane au pus la îndoială autenticitatea unei cozi de dinozaur vândută recent la licitaţie în Mexic şi nu exclud să fie vorba de nişte vertebre fără legătură puse laolaltă în scop comercial, informează AFP luni. 

Prezentat drept un "fragment de coadă de Atlasaurus din perioada Jurasicului", provenind din Maroc, cu o lungime de patru metri, acesta a fost vândut marţea trecută pentru suma de 1,8 milioane de pesos mexicani (circa 870.000 euro), se indică pe site-ul casei de licitaţii mexicane Morton. 

Potrivit investigaţiilor iniţiale, "coada acestui sauropod ar fi restaurată pornind de la un ansamblu de vertebre descoperite izolat, care nu provin de la aceeaşi specie", a declarat într-un comunicat Ministerul marocan al energiei şi al minelor care eliberează permisele de excavare. 

"Faptul că Atlasaurus este bunicul tuturor sauropodelor îi conferă o atracţie comercială suplimentară", a afirmat ministerul, adăugând că nu a emis niciun permis de excavare sau autorizaţie de export care ar corespunde "vertebrelor" vândute în Mexic. 

Schelet, descoperit în 1979

Un specimen de Atlasaurus - un dinozaur care a trăit în urmă cu 160 de milioane de ani, putând ajunge la 18 metri lungime şi 10 metri înălţime - a fost descoperit în 1979 în Maroc. Acest schelet este păstrat în depozitele Ministerului, iar două copii sunt expuse la Rabat şi, respectiv, la Azilal (centru), în zona bogată în fosile unde a fost descoperit. 

Ministerul marocan al Culturii efectuează, de asemenea, o anchetă în cazul vânzării din Mexic pentru a aplica, dacă este necesar, convenţiile internaţionale privind combaterea traficului de bunuri culturale şi a jefuirii patrimoniului. 

În aprilie 2017, Marocul a obţinut returnarea scheletului unui dinozaur marin care a trăit în urmă cu 66 de milioane de ani, retras de la o licitaţie organizată la Paris, în urma plângerii formulate de o asociaţie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel