Cluj: Muzica Lumii, adusă la World Experience Festival de o sută de artişti de pe tot mapamondul

World Experience Festival ajunge în luna iunie pentru prima dată la Cluj, prilejuind iubitorilor de muzică şi nu numai ocazia de a intra în contact cu peste 25 de culturi şi de a cunoaşte peste 100 de artişti din întreaga lume. World Experience Festival, cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor, a ajuns la cea de-a V-a ediţie dar, în acest an, pentru prima dată, ajunge şi la Cluj-Napoca, între 13-16 iunie, orbitând în jurul tematicii legate de Muzica Neştiută a Lumii.

Organizatorii propun o călătorie transculturală în jurul lumii şi ocazia de a se delecta cu un mozaic de stiluri, influenţe şi ritmuri muzicale din ţări precum Senegal, Haiti, Egipt, Cuba, India, Indonezia, Thailanda, Israel, Iran, Siria, care vor veni în completarea muzicienilor europeni consacraţi din Elveţia, Spania, Franţa, Suedia şi România.

"Muzica este o forţă care ne ajută să înţelegem alte culturi şi să comunicăm dincolo de bariera cuvintelor. Dincolo de scenă, artiştii vor organiza şi workshopuri muzicale ad-hoc, vor participa la conferinţe, vor povesti despre culturile lor şi vor aştepta cu nerăbdare curiozităţile voastre", arată un comunicat.

La World Experience Festival participanţii vor avea ocazia să descopere fascinantul stil Word Music, ce înseamnă mbalax-ul - ritm muzical specific Senegalului sau tarabul oriental, vor descoperi poveştile grioţilor din vestul Africii, incantaţiile voodoo, "dar cu vână de blues din Haiti", şi vor întâlni sunetul deopotrivă melancolic, dar puternic, al Korei, o harfă africană cu 26 de corzi, la care va cânta chiar un muzician cu sânge albastru din Senegal. Îl vor cunoaşte, de asemenea, pe legendarul muzician din această ţară, pe Pape Djiby Ba şi orchestra sa afro-elveţiană-franceză.

"Muzicieni din Siria vor transmite mesaje de pace şi toleranţă pe scena festivalului, iar exotismul Asiei Peninsulare va fi adus de Esantronics - adică un amestec hibrid de molam (muzica tradiţională a etnicilor din Laos şi din zona de nord-est a ţării, Isan) şi dub, hip-hop şi electro şi de performance-ul muzical mistic din Bandung, Java de Vest. Iar aceasta e doar lista scurtă", arată comunicatul.

Stilurile de muzică din cadrul festivalului 

Groove, Jazz, Funk, Afrobeat, Pop şi Rumba, Folk, Flamenco, Blues-Rock, Salsa, Bhangra, percuţie orientală, toate aceste stiluri se vor regăsi pe scena festivalului, construind o poveste cu totul, iar sunetele şi dansurile tradiţionale reorchestrate vor vorbi de la sine atunci când chitarele, bass-ul, percuţia tradiţională, dansurile energice, instrumentele de suflat, împreună cu vocea profundă a soliştilor creează un adevărat dialog între culturi.

"World Experience Festival îţi propune o experienţă unică, pe care, cu siguranţă, o vei savura timp de patru zile. Şi un lucru important de menţionat este faptul că nu ai nevoie de cunoştinţe lingvistice speciale, deoarece muzica este cea care uneşte la WEF şi chiar dacă nu vei înţelege versurile, cu siguranţă te vor prinde ritmurile. La festival vom vorbi o singură limbă cu toţii, muzica, care va exista în toate activităţile organizate sub umbrela festivalului", arată organizatorii festivalului.

Pe lângă muzică, la World Experience Festival vor putea fi văzute şi expoziţii, photo-booth-uri exotice, workshopuri muzicale şi de dansuri din mai multe zone ale lumii sau conferinţe informale cu artiştii.

World Experience Festival este iniţiat şi organizat de Asociaţia ESCU, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Cluj-Napoca, Departamentul Pentru Relaţii Interetnice Guvernul României, ProHelvetia, în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Casino-Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, UNHCR, Ambasada Suediei, Ambasada Spaniei, Ambasada Confederaţiei Elveţiene, Ambasada Republicii Arabe Siriene, Ambasada Irlandei, Ambasada Indiei, Ambasada Regatului Thailandei şi Autoritatea pentru Turism a Thailandei (Biroul din Praga) şi InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel