Claudia Boghicevici, inițiativă legislativă: Vouchere culturale pentru bugetari

Un fost ministru PDL a depus, în decembrie, o iniţiativă legislativă, la Camera Deputaţillor, prin care propune acordarea unui "voucher cultural", bugetarilor, în valoare de 125 de lei, pentru cumpărarea de cărţi, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee, sau operă.

Propunerea legislativă aparține fostului ministru al Muncii din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, în prezent deputat PDL, Claudia Boghicevici, potrivit Mediafax.

În expunerea de motive la propunerea legislativă, Claudia Boghicevici arată că potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii de Comisia Europeană şi realizat în perioada 26 aprilie-14 mai 2013, aproximativ 51% dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni, procent inferior mediei europene, care este de 68%.

Fostul ministru își argumentează demersul, precizând că dorește să ofere cadrul legal pentru şanse egale în ceea ce priveşte accesul la cultură a angajaţilor din sistemul bugetar şi să stimuleze creşterea gradului de acces şi participare la cultură.

Voucherul cultural ar urma să fie acordat o singură dată, fondurile urmând a se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Cuantumul acestui voucher este stabilit în valoare de 0,5 ISR, respectiv 125 lei, valoarea sa urmând a fi actualizată și indexată în funcţie de rata inflaţiei.

Criteriile de întocmire, acordare şi repartizare a voucherelor se stabilişte, prin ordin comun, de Munisterul Curturii, Ministerul Finanţelor Pubice şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Normele de aplicare ale legii vor stabili și modalitatea prin care fiecare beneficiar poate folosi suma prevăzută de voucher, respectiv pentru achiziţionarea sau decontarea de sumelor cheltuite pentru cărţi, bilete la evenimente culturale, bilete la spectacole de teatru, filarmonică, operă, sau muzee.

Propunerea legislativă a fost înregistrată pe 15 decembrie la Camera Deputaţilor şi a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel