Clădirea Colegiului Naţional "Elena Ghiba Birta" din Arad, reabilitată cu 9 milioane de lei

Clădirea Colegiului Naţional "Elena Ghiba Birta" Arad, situată în centrul municipiului şi aflată pe lista monumentelor istorice, va fi reabilitată cu 9 milioane de lei (fără TVA), în urma unei finanţări obţinute de administraţia locală prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), lucrările urmând să aibă loc timp de doi ani, perioadă în care o parte dintre elevi sunt mutaţi în alte clădiri şcolare.

Primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ, a declarat, luni, că urmează să fie semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului, licitaţia fiind câştigată de asocierea Vesa Construzioni S.R.L. - Research Consorzio Stabile S.C.A.R.L. Contractul are o valoare de 9.269.786 lei (fără TVA).

"Conform caietului de sarcini şi contractului, în 24 de luni această unitate de învăţământ va fi reabilitată. Colegiul Economic este deja în lucru, începem şi 'Ghiba Birta', 'Moise Nicoară' este reabilitat, la fel şi 'Dimitrie Ţichindeal'. Liceele de elită ale Aradului vor fi toate reabilitate, iar elevii noştri îşi vor desfăşura cursurile în cele mai bune condiţii. Clădirile istorice vor fi aduse la culoarea şi farmecul pe care le-au avut atunci când au fost construite, cu mai bine de 100 de ani în urmă", a declarat primarul Bibarţ.

Proiectul a obţinut finanţare prin PNDL şi presupune reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire ale şcolii. Vor avea loc lucrări în spaţiile pentru învăţământ, sport, cantină, spaţii administrative şi va fi modernizată sala festivă, care va fi dotată cu echipamente noi pentru scenă şi sală (videoproiector, instalaţii sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecţie etc).

Pe durata celor 24 de luni în care vor avea loc lucrările, o parte dintre elevi vor fi mutaţi în alte clădiri şcolare din oraş. Doar elevii claselor terminale, ale ciclului gimnazial şi liceal, vor învăţa în corpul B al Colegiului Naţional "Elena Ghiba Birta", unde se va delimita zona de construcţie astfel încât cursurile să nu fie afectate.

Primul corp al liceului, situat pe bulevardul Dragalina, a fost finalizat în 1888, iar a doua aripă a acestui corp a fost construită în perioada 1912 - 1913. În anii 1970 a fost ridicat al doilea corp de clădire al şcolii.

În prezent, clădirea Colegiului Naţional "Elena Ghiba Birta" se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice şi face parte din proprietatea publică a municipiului Arad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel