Ciutacu, întrebare-cheie pentru Generalul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, numit recent în funcţia de şef al Statului Major, a fost invitat marți după-amiază, la România TV. Generalul-erou care a luptat în Afganistan i-a acordat un interviu lui Victor Ciutacu.

Întrebat dacă România este pregătită în caz de război, șeful Armatei Române a zis: "Suntem foarte pregătiți în sensul în care avem planuri proprii de contingență. Apărarea națională este, în primul rând, răspundere națională, este răspunderea instituțiilor statului. În al doilea rând, există planuri la nivelul Alianței, motiv pentru care indiferent de ce situație putem discuta, Armata noastră este în măsură să treacă la îndeplinirea măsurii de luptă pentru apărarea țării".

Generalul Nicolae Ciucă spune că nu se aștepta să fie numit în funcția de șef al Statului Major: "Nu. Sigur, fiecare elev de liceu militar... la vremea respectivă își propunea ca obiectiv pe termen scurt să absolve și să fie promovat la gradul de locotenent. Pe măsură ce se deschid alte perspective, fiecare ofițer tinde să înainteze în grad și funcție. Și... cea mai mare dorință a mea a fost sa fiu comandant de batalion și am fost... Ulterior am vrut să fiu comandant de brigadă. Și am fost. Vă declar fără reținere că practic era orizontul pe care îl așteptam cel mai mult în carieră". 

Cât despre vasta experiență pe care o are, Generalul-erou care a luptat în Afganistan a mai zis: "Meritele mele sunt minore în această evoluție. Fiecare dintre ofițerii care ajunge să comande, să promoveze și să fie avansat la gradul de general datorează toată evoluția sa caporalilor, tuturor soldaților și subordonaților pe care a avut onoarea să îi comande, să îi îndrume, să îi aibă alături, fie că discutăm de misiuni în țară sau în teatrele de operație. Folosesc acest prilej pentru a mulțumi tuturor subordonaților mei. Le sunt și le voi fi pentru totdeauna recunoscător pentru ceea ce am învățat de la ei".

Generalul Nicolae Ciucă a comandat Batalionul "Scorpionii Roşii"

Generalul Ciucă a ocupat funcţia de comandant al Diviziei 2 Infanterie, în componenţa căreia intră, conform datelor libere la publicare: Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti"; Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt"; Brigada 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor"; Baza 3 Logistică "Zargidava"; Regimentul 52 Artilerie Mixtă "General Alexandru Tell"; Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani"; Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru"; Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică "General Nicolae Petrescu"; Batalionul 200 Sprijin "Istriţa"; Batalionul 202 Apărare CBRN "General Gheorghe Teleman"; Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş". Nicolae Ciucă este originar din Dolj, ca ofiţer participând la misiuni specifice încredinţate unor subunităţi ale armatei naţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan și Irak.

Generalul Nicolae Ciucă a comandat Batalionul "Scorpionii Roşii", recunoscut de americani ca fiind surprinzător de adaptabil imprevizibilului din teatrul de război. A fost decorat, până acum, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în Grad de Cavaler, Semnul Onorific in Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel