Ciucă: Există premisa să avem o creștere economică de 5% până la finalul lui 2023

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre creșterea economică.

Nicolae Ciucă, premierul României, a făcut declarații de presă privitoare la creșterea economică:

„Despre recesiune se vorbește de la începutul anului. Au fost semnale pe tot parcursul anului, am putut să constatăm pe propria noastră experiență că am avut o scădere a ritmului de creștere ca urmare a impactului pe care l-a avut seceta în producția agricolă și se văd aceste consecințe în procentul de creștere economică pe trimestrul 3. probabil vom resimți acest efect și în trimestrul 4.

Am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia și să o menținem în echilibru astfel încât să nu intrăm în recesiune. Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5%, iar pentru anul viitor, toate instituțiile, inclusiv cele europene, ne-au menționat o creștere economică în jur de 1,5%. România nu este în pericolul de a intra în recesiune economică. Nu suntem singurii în acest ansamblu, depinde foarte mult de ce se întâmplă în celelalte economii cu care țara noastră este în colaborare, iar atunci vom resimți și noi acele efecte“, a spus premierul Ciucă.

Ce a mai precizat premierul Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că, într-o situaţie destul de complicată, la nivelul Guvernului s-a reuşit luarea unor măsuri "care asigură continuarea consolidării economice".

"Daţi-mi voie să subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi Institutul Naţional de Statistică. Aşa cum spuneam, într-o situaţie destul de complicată, la nivelul Guvernului s-au reuşit măsuri care asigură continuarea consolidării economice. Avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, o creştere economică de aproximativ 4% în comparaţie cu primele 9 luni ale anului trecut, şi doresc să asigur pe cetăţenii români că facem tot ceea ce este posibil astfel încât să putem să menţinem această evoluţie şi să asigurăm că vom trece cu bine prin această situaţie deosebit de complicată", a spus premierul la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că prin măsurile pe care le-a luat Guvernul anul acesta şi prin pachetele de sprijin a fost asigurată creşterea venitului minim garantat şi s-au asigurat facilităţi pentru persoanele vulnerabile cu venituri foarte mici.

Nicolae Ciucă a mai spus că "se lucrează la nivelul structurilor de specialitate pentru a se asigura anvelopa de 15% din buget pentru creşterea pensiilor".

Acesta a adăugat că miercuri va avea loc o întâlnire tripartită la Guvern, în care vor fi stabilite, împreună cu partenerii sociali, măsurile cu privire la tot ceea ce ţine de mărirea salariului minim, conform Agerpres.

Nicolae Ciucă, la Forumul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității noastre

Nicolae Ciucă, premierul României, a susținut un discurs la Forumul Auro-Atlantic pentru Reziliență:

„Reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și amenințător, cu o dinamică îngrijorătoare în evoluția și natura amenințării, creșterea rezistenței noastre pentru a ne pregăti mai bine capacitatea de a rezista și de a răspunde este un element central în activitatea Alianței.

Fundamentele acestui principiu al rezilienței sunt consacrate în art. 3 din Tratatul de la Washington, care stipulează că „Pentru a atinge mai eficient obiectivele prezentului tratat, părțile, separat și în comun, prin auto-ajutorare și ajutor reciproc continuu și eficient, își vor menține și dezvolta individual și colectiv capacitatea de a rezista atacurilor armate.”

În ultimii ani, acest concept a câștigat mai multă vizibilitate și tracțiune la NATO. A evoluat de la energie și schimbările climatice la gestionarea crizelor și răspunsul la amenințările hibride, cuprinzând o gamă largă de situații, de la nivel societal la nivel național și transnațional. Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Considerăm că este vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populațiile și valorile comune“, a precizat premierul României (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel