Nicolae Ciucă, la Forumul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității noastre / video

Premierul Nicolae Ciucă a susținut un discurs la Forumul Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Nicolae Ciucă, premierul României, a susținut un discurs la Forumul Auro-Atlantic pentru Reziliență:

„Reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și amenințător, cu o dinamică îngrijorătoare în evoluția și natura amenințării, creșterea rezistenței noastre pentru a ne pregăti mai bine capacitatea de a rezista și de a răspunde este un element central în activitatea Alianței.

Fundamentele acestui principiu al rezilienței sunt consacrate în art. 3 din Tratatul de la Washington, care stipulează că „Pentru a atinge mai eficient obiectivele prezentului tratat, părțile, separat și în comun, prin auto-ajutorare și ajutor reciproc continuu și eficient, își vor menține și dezvolta individual și colectiv capacitatea de a rezista atacurilor armate.”

În ultimii ani, acest concept a câștigat mai multă vizibilitate și tracțiune la NATO. A evoluat de la energie și schimbările climatice la gestionarea crizelor și răspunsul la amenințările hibride, cuprinzând o gamă largă de situații, de la nivel societal la nivel național și transnațional. Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Considerăm că este vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populațiile și valorile comune“, a precizat premierul României.

Rusia, adepta unui comportament de confruntare

„Un angajament de a spori reziliența împotriva întregului spectru de amenințări, inclusiv amenințări hibride, din orice direcție, a fost adoptat în 2016, la Varșovia. Acesta a fost urmat, în 2021, de un angajament reînnoit de reziliență, subliniind necesitatea unei abordări mai integrate și mai bine coordonate. Pe măsură ce nivelul de amenințare la adresa securității noastre a crescut, implicarea NATO în asigurarea rezilienței a crescut.

În ultimii ani, Rusia și-a crescut asertivitatea, retorica distructivă și amenințările hibride, pentru a schimba granițele și a reconfigura arhitectura de securitate în funcție de propriile interese. Anexarea ilegală a Crimeei, în 2014, a fost o dovadă clară a acestui comportament de confruntare.

Anul acesta am asistat la o evoluție negativă dramatică a acestei tendințe. La 24 februarie, Rusia a hotărât să atace un stat pașnic și independent, reanimând, pentru prima dată în mulți ani, războiul de pe continentul european. Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității euro-atlantice și, având în vedere evoluțiile actuale, așa va rămâne pe termen lung.

În fața acestei amenințări fără precedent, NATO a răspuns prompt și adecvat, într-o abordare pe mai multe niveluri, urmărind consolidarea propriei rezistențe. Organizația noastră a făcut acest lucru prin îmbunătățirea poziției de descurajare și apărare a Alianței, oferind asistență partenerilor în consolidarea rezistenței lor, precum și oferind un răspuns cu spectru complet la toate amenințările și provocările viitoare, inclusiv cibernetice, hibride, energetice, CBRN, dezinformare“, a mai spus premierul Ciucă.

„România are o bună reputație în domeniul securității cibernetice“

„Această natură complexă și cu mai multe fațete a rezilienței și angajamentul puternic al Alianței de a continua să avanseze în această direcție au fost reconfirmate ferm la Summit-ul de la Madrid din iunie 2022. Cu această ocazie, liderii aliați au subliniat că reziliența este o responsabilitate națională și un angajament colectiv. În acest fel, activitatea de îmbunătățire a rezilienței va continua, inclusiv prin obiective și planuri de implementare elaborate la nivel național, ghidate de obiectivele dezvoltate împreună de Aliați. Pentru perioada care urmează, NATO va continua să-și accelereze adaptarea în toate domeniile, sporindu-ne rezistența la amenințările cibernetice și hibride și consolidând interoperabilitatea, pe baza cooperării civ-mil.

Reziliența a devenit una dintre prioritățile atât ale organizațiilor internaționale, cât și ale guvernelor naționale. Provocările emergente ale lumii moderne înseamnă că reziliența trebuie să fie diversă și consolidată.

În ultimii ani, România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase amenințări hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a unui Plan național de redresare și reziliență, ci și prin înființarea de noi instituții și infrastructură pentru a face față acestor provocări.

E-ARC – Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență – face parte din această infrastructură. Inițiativa de a înființa și găzdui Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență a apărut ca parte a răspunsului la evaluările NATO, UE și naționale cu privire la necesitatea de a intensifica eforturile pentru a aborda în comun o gamă largă de provocări legate de amenințările hibride. În timpul relativ scurt de la inaugurarea sa găzduită de ministrul Afacerilor Externe la 31 mai 2021 în prezența Președintelui României și a înalților oficiali din NATO și UE, E-ARC s-a dovedit a fi un partener valoros. România are o bună reputație în domeniul securității cibernetice și acest lucru a fost recunoscut în mod clar de statele membre UE atunci când am câștigat licitația pentru a găzdui Centrul European de Competență pentru Securitate Cibernetică (ECCC) la București.

Așadar, cu toții ne confruntăm cu vremuri tulburi, mai ales aici, în Flancul Estic și pe malul Mării Negre. Dar eforturile noastre naționale individuale, combinate cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, ne-ar ajuta să îmbunătățim rezistența și să ne protejăm populația și teritoriile, fie ele naționale, europene sau NATO.

Vă mulțumesc foarte mult. Îmi doresc o conferință fructuoasă și discuții productive!“, a conchis premierul Nicolae Ciucă.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență s-a înființat în 2021

Prima ediție a Forumului euro-atlantic pentru reziliență, organizat la București, cu peste 1500 de participanți, se bucură de prezența a peste 50 de speakeri din România, Statele Unite, Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia, Turcia, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Republica Moldova, Estonia, Suedia, Finlanda, Israel, Republica Coreea si Serbia.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență s-a înființat pe 31 mai 2021 și este condus din martie 2022 de Ovidiu Raețchi. Inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență a survenit în contextul în care evaluările naționale, dar și ale NATO și UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări. Astfel, acest proiect reprezintă o iniţiativă concretă şi strategică a României, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE și a statelor membre, precum și a statelor partenere. Prin înființarea și operaționalizarea rapidă a Centrului, țara noastră devine pol de excelență și un furnizor de expertiză pentru statele membre NATO și UE, respectiv pentru parteneri ai celor două organizații, în domeniul rezilienței. Totodată, expertiza asigurată de Centru vine în sprijinul instituțiilor românești, în domenii de relevanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel