Ciocolata, contraproductivă producției de coca

Fermierii columbieni dau violența și fărădelegea pe cacao.

Distrito Chocolate (Districtul Ciocolată) este un magazin de ciocolată columbian care a transformat cocaina în ciocolată. Este punctul final al unui lanț de producție de cacao ce a început în urmă cu 10 de ani, după ce fermierii columbieni din Occident, din departamentul Boyacá, au decis să cultive propriile lor culturi de coca pentru ca acum să le înlocuiască cu cacao. În Pauna, San Pablo de Borbur și Otanche, municipalități în care au fost inițiate proiecte de succes de dezvoltare alternativă, s-au reunit, din 2007 până în prezent, 1.267 de familii pentru a continua această muncă.

Coca nu a fost primul rău pe care aceste municipalități au trebuit să îl depășească. Încă dinainte de anii `80, comerțul cu smaralde dusese deja la un război care a lăsat în urmă mai mult de 3.000 de morți. Este vorba despre o zonă abandonată de către stat, fără educație, fără resurse, dar care era 90% plină de smaralde care au fost tranzacționate în lume.

[citeste si]

Planul Columbia, un acord între guvernele Statelor Unite și Columbia pentru a lupta împotriva traficului de droguri, cu un buget de 10.000 milioane de dolari, a fost semnat în 1999. Guvernul columbian a exercitat multă presiune asupra zonelor importante de producție de coca, iar producătorii au fost forțați să migreze în locuri mai sigure pentru a-și continua culturile.

Boyacá a ajuns astfel să aibă 322 de hectare de culturi de coca, ce acum vor fi înlocuite cu cacao, scrie El Pais.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel