Cine este noul ministru britanic de Finanțe. Premierul Liz Truss anunță că nu va demisiona și face noi schimbări cu privire la impozite

Cine este noul ministru britanic de Finanțe. Premierul Liz Truss a anunțat că nu va demisiona - Foto Pexels
Cine este noul ministru britanic de Finanțe. Premierul Liz Truss a anunțat că nu va demisiona - Foto Pexels

Fostul ministru britanic al Afacerilor Externe, Jeremy Hunt, a fost numit vineri de premierul Liz Truss în postul de ministru de Finanţe, devenit vacant după concedierea lui Kwasi Kwarteng, a anunţat Downing Street, transmite Reuters.

Jeremy Hunt, care anterior a ocupat şi portofoliile Sănătăţii şi Culturii, devine al patrulea ministru de Finanţe al Marii Britanii în tot atâtea luni.

În vârstă de 55 de ani, Jeremy Hunt a candidat de două ori, fără succes, pentru postul de lider al Partidului Conservator, prima dată fiind învins de Boris Johnson şi a doua oară de Liz Truss. Jeremy Hunt, prieten cu Boris Johnson şi David Cameron în perioada când cei trei erau studenţi la Oxford, este văzut drept un adept al unei poziţii de centru şi de aceea mulţi membri ai Partidului Conservator îl consideră drept o alegere responsabilă.

Downing Street a anunţat vineri şi alte schimbări în cadrul echipei de conducere a Trezoreriei



Pe lângă demiterea lui Kwasi Kwarteng, Downing Street a anunţat vineri şi alte schimbări în cadrul echipei de conducere a Trezoreriei, în speranţa de a linişti pieţele financiare după turbulenţele provocate de politica economică anunţată la finele lunii trecute. Astfel, Edward Argar îl va înlocui pe Chris Philp în postul de secretar şef al Trezoreriei, a doua cea mai importantă poziţie din cadrul departamentului.

În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung.

Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic.

"Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.

Citește și - Liz Truss, pusă la colț de toată lumea. Ținta ironiilor Regelui Charles: „Iarăși te-ai întors?”. Presa din UK: „Probabil cel mai slab premier din istoria țării”/ video

Liz Truss ar fi putut avea impresia că prima ei audiență săptămânală cu Regele Charles al III-lea îi va oferi un răgaz după o săptămână de dezastru politic. 

A fost nevoie de doar 15 secunde din prima întâlnire de la Palatul Buckingham, de miercuri seara, pentru ca monarhul să îi înrăutățească rușinea premierului cu cel mai slab start din istoria recentă a executivului, notează The Guardian.

În timp ce Truss l-a salutat cu: „Maestate”, Charles a răspuns: „Deci te-ai întors din nou?”

În timp ce Truss a răspuns: „Este o mare plăcere”, Regele nu a putut decât să mormăie: „Dragă, dragă. Oricum …" 

Clipul, care a venit după încă o zi de tulburări pe piețele economice, nemulțumiri din partea populației de rând, dar și de comploturi de pe băncile parlamentare ale Partidului Conservator, a devenit rapid viral.

Dr. Jennifer Cassidy, lector în diplomație la Universitatea Oxford, a descris scena drept „stângăcie politică și comedie neintenționată în formă pură”. Vezi video și continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel