Cine este jandarmul anului în România. De ce a fost premiat

Implicat activ, anul trecut, într-o misiune extrem de grea de salvare a şapte victime surprinse de o avalanşă în Masivul Retezat şi într-o acţiune dificilă de căutare a unor turişti rătăciţi, timp de două zile, în zona Vârfului Bucura, din acelaşi masiv, plutonierul adjutant Ciprian Gelu Todoni, de la postul montan Nucşoara, a fost desemnat cel mai bun jandarm din România

Anunţul a fost făcut marţi de superiorii săi cu prilejul Zilei Jandarmeriei, organizată la Deva, militarul fiind recompensat cu 'Insigna onorifică jandarmul de onoare al anului', potrivit unui ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române. 'Pentru mine, această distincţie înseamnă foarte mult. Cred că este dorinţa fiecărui jandarm din România să ajungă Jandarmul anului', a declarat jandarmul Ciprian Todoni.

Cea mai grea misiune

Potrivit acestuia, cea mai grea misiune a fost intervenţia la avalanşa din Masivul Retezat, produsă în Căldarea Berbecilor, unde şi-au pierdut viaţa doi adolescenţi, iar alte cinci persoane adulte au fost rănite. Operaţiunile de intervenţie în ajutorul victimelor şi de evacuare a decedaţilor s-au desfăşurat pe parcursul a două zile.

'Amândouă acţiunile de salvare au fost foarte grele din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Zăpada a fost foarte mare. La intervenţia cu avalanşa stratul de zăpadă proaspăt aşternută a avut 70-80 de centimetri şi exista riscul de a se produce, oricând, o nouă avalanşă. Pe toată durata acţiunii am fost şi noi puşi în pericol', a adăugat militarul.

Alte distincții

Alături de plutonierul adjutant Gelu Todoni, alţi doi subofiţeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Hunedoara, Valentin Szabo şi Paul Măgduţ, au primit distincţii prin ordine ale inspectorului general al Jandarmeriei Române pentru felul în care s-au implicat în misiuni de salvare în zonele montane. 'Suntem recunoscători pentru faptul că subofiţerilor noştri li s-au recunoscut faptele, astfel că avem, pe lângă Jandarmul anului, şi alţi doi colegi care au primit meritul de onoare. (...) Este o motivare şi pentru ceilalţi colegi pentru că faptele lor sunt recunoscute şi recompensate', a apreciat inspectorul şef al IJJ Hunedoara, colonel Robert Vîţă.

[citeste si]

Pe lângă premierea celor mai buni jandarmi şi avansarea în grad, manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei, organizate la Deva, au mai inclus exerciţii demonstrative ale militarilor din cadrul instituţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel