Cifre dramatice despre copiii din România

Salvați Copiii România organizează astăzi, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Conferința națională cu privire la bune practici de lucru cu copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Mai mult, patru din zece dintre aceștia sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale surprind însă doar o parte din dimensiunea fenomenului, estimările studiilor indicând între 170.000 și 350.000 de copii în această situație.

Cifre dramatice

Datele colectate de Salvați Copiii de la Inspectoratele Școlare pentru finalul anului 2015 au relevat, de asemenea, un număr mult mai mare de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate - 212.352 de copii, decât cel înregistrat în evidențele serviciilor publice de asistență socială - 85.194 de copii. În plus, trebuie să menționăm faptul că și datele provenind de la sistemul educațional sunt incomplete: acestea surprind doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ (preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani), neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar. Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional. În plus, lipsa părinților sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea la nivel național a unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 4.900 de copii şi 3.600 de reprezentanți ai lor au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 45.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părintilor îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării. În toată această perioadă, specialiștii Salvați Copiii - psihologi, asistenți sociali și cadre didactice - au dezvoltat și validat bune practici de intervenție psihologică, socială și educațională. Astfel de bune practici, precum și prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de către o mare parte dintre specialiștii din domeniul protecției sociale (asistenți sociali, psihologi) și din domeniul educației (profesori, consilieri școlari), care lucrează cu copiii singuri acasă, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizată de Salvați Copiii în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu privire la implementarea legislației relevante, a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

Conferința națională cu privire la bune practici de lucru cu copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

În acest context, conferința națională cu privire la bune practici de lucru cu copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate reunește peste 200 de participanți, atât reprezentanți ai instituțiilor centrale, cât și specialiști de formație interdisciplinară, de la nivel județean și local, inclusiv din mediul rural.

(w670)

"În contextul în care dimensiunea fenomenului migrației economice se amplifică și ținând cont de dificultățile și complexitatea problematicii, se impune oferirea de servicii specializate pentru acești copii și conjugarea eforturilor tuturor actorilor sociali implicați. Încă de la început, Salvați Copiii a militat pentru o colaborare strânsă a tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniul educației și protecției copiilor și a furnizat un model de abordare integrată în sprijinul cât mai multor copii ai căror părinți au fost nevoiți să caute un viitor mai bun pentru ei și pentru copii lor, peste hotare. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără o bună colaborare cu partenerii instituționali tradiționali din locațiile în care implementăm proiectul. Considerăm că rezultatele obținute până acum impun dezvoltarea de astfel de intervenții specifice în cât mai multe locații afectate de migrația economică, intervenții care să îi ajute pe copiii rămași singuri acasă să se dezvolte armonios și să devină adulți echilibrați și, de ce nu, părinți responsabili și un sprijin real pentru proprii lor copii." - Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel