China „vânează“ cetățenii din Taiwan. Peste 600 de oameni, extrădați pe continent după presiunile Beijingului

China „vânează“ cetățenii din Taiwan. Peste 600 de oameni, extrădați pe continent după presiunile Beijingului  /  Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
China „vânează“ cetățenii din Taiwan. Peste 600 de oameni, extrădați pe continent după presiunile Beijingului / Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌

Beijingul a făcut presiuni asupra altor state, iar acestea au dus la extrădarea a peste 600 de cetățeni din Taiwan în Republica Populară Chineză.

Beijingul a făcut presiuni asupra guvernelor străine să extrădeze cetățenii taiwanezi în China, ca parte a unui efort de a submina insula autonomă, spune grupul pentru drepturile omului Safeguard Defenders, iar presiunea a crescut de când Tsai Ing-wen a fost aleasă președinte al Taiwanului în urmă cu cinci ani.

Ancheta grupului pentru drepturile omului axat pe China a arătat că cel puțin 610 taiwanezi au fost extrădați sau deportați de guverne străine în China, în loc de Taiwan, între 2016 și 2019, cu precădere din țări din Asia, dar și din Spania, Armenia și Kenya. Cei mai mulți au fost acuzați de fraudă în telecomunicații.

China susține că Taiwanul este parte a teritoriului său, chiar dacă cele două entități statale au convenit în urmă cu mai bine de un deceniu că poliția va lucra împreună în țări terțe pentru a extrăda suspecții din diferite țări în teritoriul de care aparțin. Safeguard Defenders a spus că Beijingul a ignorat din ce în ce mai mult acordul, mai ales după alegerea lui Tsai, despre care grupul susține că dorește independența pentru insula autonomă.

Beijingul restrânge drepturile cetățenilor taiwanezi care ajung pe teritoriul Chinei

„Această persecuție internațională a cetățenilor taiwanezi echivalează cu un atac asupra suveranității taiwaneze și face parte din campania globală mai amplă condusă de Xi Jinping de a exploata tratatele de extrădare, acordurile reciproce de aplicare a legii și alte instituții multilaterale pentru obiectivele politice ale Partidului Comunist Chinez”, au precizat cei de la Safeguard Defenders. Conform dreptului internațional, nicio țară nu ar trebui să extrădeze pe cineva într-o altă țară unde riscă să fie persecutat.

Raportul spune că extrădările au avut loc după ce taiwanezilor li s-a refuzat accesul la sprijin consular sau la comunicare cu Taipei și, uneori, au fost urmate de refuzul continuu a contactului cu oficialii taiwanezi sau cu membrii familiei.

Safeguard Defenders a spus că Republica Populară Chineză „a negat în mod voit” drepturile fundamentale ale omului, potrivit AlJazeera.

Tensiuni în Asia de SE. Xi Jinping a vorbit despre tendințele de dominație ale Chinei în regiune

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că țara sa nu va căuta dominația asupra Asiei de Sud-Est și nu-și va agresa vecinii mai mici pe măsură ce fricțiunile cu privire la Marea Chinei de Sud se intensifică.

China a încercat în mod repetat să detensioneze preocupările cu privire la puterea și influența în creștere din regiune, în special revendicarea sa asupra întregii Mări a Chinei de Sud, care se suprapune cu revendicările Malaeziei, Vietnamului, Bruneiului și Filipinelor (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel