China: Luxul afișat de un oficial guvernamental provoacă indignare

lidejin
lidejin

Un anunț al unui jurnalist chinez, postat pe un site de microblogging, potrivit căruia un oficial guvernamental a impus cenzurarea unui ziar care l-a acuzat că poartă accesorii de lux produse de mărci celebre, a provocat, miercuri, numeroase reacții de indignare pe rețelele de socializare din China, potrivit AFP, scrie Mediafax.

Luni, zeci de mii de exemplare ale Dushi Shibao, un cotidian de la Kunming, în sudul Chinei, au fost distruse, din cauza unui articol în care se arăta că un oficial din provincia Fujian (est) poartă un ceas Rado în valoare de 50.000 de yuani (aproximativ 6.200 de euro) şi o curea Hermès în valoare de 15.000 de yuani (aproximativ 1.850 de euro).

Oficialul aflat în centrul scandalului, Li Dejin, a fost somat de către agenţia oficială de presă China Nouă, pe un site de microblogging, să ofere explicaţii, în special cu privire la o fotografie în care este surprins cu ceasul respectiv la mână.

Mesajul postat pe site-ul de microblogging care a anunţat distrugerea tirajului cotidianului, scris de un jurnalist care nu face parte din redacţia site-ului, a fost preluat şi postat de peste 100.000 de ori pe Sina Weibo, Twitter-ul chinez, generând un val de comentarii de indignare.

Scandalul legat de accesoriile afișate de către Li Dejin survine la o lună după ce autorităţile chineze au destituit un oficial din provincia Shaanxi (nord), după ce navigatorii pe Internet au adunat fografii în care acesta purta ceasuri de lux, care, în opinia lor, nu corespund modului normal de viaţă al unui funcţionar de rang înalt.

Ling Jihua, un apropiat al preşedintelui Hu Jintao, a fost mutat, în mod surprinzător, în urmă cu câteva săptămâni. Gestul președintelui a fost interpretat ca o îndepărtare, după ce a fost dezvăluit faptul că fiul lui Ling Jihua a murit într-un accident rutier la volanul unui automobil Ferrari, în valoare de peste 600.000 de euro.

În pofida cenzurii din jurul acestui caz, numeroşi navigatori pe Internet se întrebau cum a putut fiul unui cadru al partidului unic să îşi ofere o maşină atâ de scumpă.

Fotografii în care mai multe cadre ale partidului comunist din China erau surprinse purtând ceasuri foarte scumpe au fost publicate și anul trecut, de către un activist pe Internet, devenit celebru, după demersul său.

Majoritatea populaţiei chineze este convinsă că membrii nomenclaturii regimului beneficiază de un mod de viaţă de lux şi de numeroase privilegii, într-un climat de impunitate, în timp ce sute de milioane de chinezi trăiesc în sărăcie, în ciuda boom-ului economic din ultimele decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel