China/Hong Kong: Parlamentul nu dezbate nici joi controversata lege privind extrădarea

Consiliul Legislativ din Hong Kong a rămas închis şi joi, după ce în ajun acest for a decis să amâne a doua lectură a controversatului proiect de lege care ar permite extrădarea suspecţilor către China continentală, după ce în semn de protest faţă de noul act normativ zeci de mii de manifestanţi au paralizat traficul rutier, transmit dpa şi EFE. 

Forul legislativ a anunţat că va rămâne închis pe parcursul zilei. În apropierea clădirilor administraţiei locale din Hong Kong joi dimineaţă mai protestau doar puţine persoane.

Frontul civic pentru drepturile omului (CHRF), o coaliţie pro-democraţie care a acţionat ca organizator neoficial al demonstraţiilor din ultimele zile, anunţase miercuri seară că protestele vor continua până când guvernul local va retrage proiectul de lege. Textul noii legi a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

Poliţia a folosit miercuri gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru dispersarea manifestanţilor, care au ripostat aruncând sticle şi cărămizi. Autorităţile medicale au anunţat că 79 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor. Directorul pentru China al organizaţiei Human Rights Watch, Sophie Richardson, le-a cerut autorităţilor din Hong Kong să evite folosirea forţei contra demonstranţilor.

În pofida protestelor de miercuri şi a marşului din 9 iunie care a reunit aproximativ 1 milion de persoane, şefa executivului local Carrie Lam a promis că legea controversată va fi votată de parlamentul din Hong Kong înaintea vacanţei de vară. Fosta colonie britanică este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, ca urmare a îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul O ţară, două sisteme nu mai sunt respectate de partea continentală a Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel