China ar fi început să construiască noi silozuri pentru rachete nucleare

China ar fi început să construiască noi silozuri pentru rachete nucleare     /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China ar fi început să construiască noi silozuri pentru rachete nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

China a început să își extindă silozurile în Yumen și Hami, Acestea pot reprezenta o extindere a depozitelor pentru arme nucleare.

China a început să lucreze la ceea ce ar putea fi o extindere semnificativă a capacităţilor sale nucleare. "Construcţia silozurilor de la Yumen şi Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum", susțin mai mulți experți, într-un raport publicat marţi. Totuși, motivele din spatele acestor acţiuni sunt încă neclare.

După descoperirea unui siloz de rachete în construcţie în apropiere de Yumen (provincia Gansu) în iunie, experţi în probleme nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists, FAS) s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest).

"Construcţia silozurilor de la Yumen şi Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum", apreciază aceşti experţi într-un raport publicat marţi, scrie digi24.ro.

Sute de silozuri în Gami și Yumen

 

Lucrările la cel de-al doilea sit, în Hami, situat la aproximativ 380 kilometri nord-vest de cel din Yumen, au început în martie şi încă nu au progresat până în prezent, indică aceiaşi experţi.

Potrivit unor fotografii, există 14 situri în construcţie. Pe baza lucrărilor pregătitoare, experţii au estimat că la Hami va fi construită o reţea de aproximativ 110 silozuri. Ei apreciază că primul sit, cel de la Yumen, va avea în componenţa sa 120 de silozuri, notează dpa, citată de Agerpres. Cu toate acestea, nu se ştie dacă toate silozurile vor fi echipate cu rachete sau câte din ele vor fi utilizate în scop de diversiune, ceea ce înseamnă că numărul real de rachete noi destinate silozurilor ar putea fi mai mic, precizează Publika.

Conform estimărilor FAS, China deţine deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuşi, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.

China cere Statelor Unite să înceteze 'demonizarea' sa

Ministrul adjunct de Externe al Chinei, Xie Feng, a declarat în timpul summitului de la Tianjin, alături de 'numărul doi al diplomaţiei americane', Wendy Sherman, că relația bilaterală China - Statele Unite este în 'impas'. El a acuzat Washingtonul că 'demonizează' China, scrie The Guardian.

În acest context, Xie Feng a cerut omologului american să schimbe mentalitatea 'extrem de greșită' și 'politica periculoasă'.

Oficialul chinez a spus că 'speranța este că prin a demoniza China, Statele Unite ar putea cumva să dea vina pe China pentru problemele lor structurale', arată un comunicat emis de Ministerul de Externe de la Beijing (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel