China a reluat testele de apărare antirachetă. Beijingul spune că sunt „de natură defensivă” și „nu vizează alte țări”

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Republica Populară Chineză a efectuat noi teste de apărare antirachetă, duminică 19 iunie, a anunțat ministerul chinez al apărării.

Ministerul Apărării din Republica Populară Chineză a spus că testele au fost interceptări cu rachete terestre, cu rază medie, „de natură defensivă” și „nu vizate împotriva vreunei țări”, conform Taiwan News.

China a mai efectuat teste similare, cel mai recent în februarie 2021, potrivit The Guardian. Republica Populară Chineză și-a extins cercetarea și dezvoltarea de rachete la toate tipurile de rachete, inclusiv la cele care pot elimina sateliții și cei înarmați cu focoase nucleare.

China spune că o astfel de tehnologie este necesară pentru apărarea și securitatea națională, a spus The Guardian.

Testul cu rachetă de duminică vine la doar trei zile după ce China și-a lansat al treilea și cel mai puternic portavion de până acum, Fujian, pe 17 iunie. Fujian este primul portavion construit intern din China, care este echipat cu catapulte electromagnetice avansate, conform Ministerului Apărării din China (citește AICI).

Sistemele avansate de catapultă, care sunt folosite și de cei mai noi transportatori din SUA, vor permite Chinei să lanseze un număr și o varietate mai mare de aeronave care transportă încărcături mari de arme, potrivit CNN. Fujian este acum programat pentru teste de acostare și teste pe mare înainte de a fi predat oficial marinei chineze.

SUA confirmă că strâmtoarea Taiwan este „o cale navigabilă internațională”, în timp ce China o consideră propria „zonă economică exclusivă”

Pe măsură ce China continuă să-și dezvolte agenda și să pretindă stăpânirea strâmtorii Taiwan, Statele Unite au confirmat că sunt de părere că apele sunt „internaționale” și libere pentru navigație și survol.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin (汪文斌), a susținut recent că dreptul internațional nu se aplică strâmtorii deoarece aparține Chinei. În plus, „Nu există apele internaționale în dreptul maritim internațional”, conform Chinei.

El a făcut declarația, în ciuda faptului că Republica Populară Chineză este semnatară a Convenției internaționale privind dreptul mării (UNCLOS). De asemenea, în 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a respins categoric afirmația Chinei conform căreia Strâmtoarea Taiwan și o mare parte din Marea Chinei de Sud fac parte din „zona economică exclusivă”.

Ca răspuns, potrivit unui articol Bloomberg de duminică (19 iunie) care citează „oameni familiarizați cu chestiunea”, administrația Biden va continua să respingă ferm o astfel de noțiune.

Strâmtoarea Taiwan, „o cale navigabilă internațională” 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a afirmat:

„Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională... garantată de dreptul internațional... Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională și asta include tranzitul prin Strâmtoarea Taiwan.”

Deși SUA nu este semnatară a UNCLOS, își susține valabilitatea făcând referire la o „ordine bazată pe reguli” internațională (citește continuarea AICI).

Putin spune că Taiwan e „treaba internă“ a Chinei. Reacția autorităților oficiale de la Taipei

Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) din Taiwan l-a criticat joi pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a descris Taiwanul drept una dintre „treburile interne” ale Chinei, într-un apel telefonic cu liderul chinez Xi Jinping (習近平).

Putin l-a sunat pe Xi pentru a-l felicita cu ocazia împlinirii vârstei de 69 de ani. Potrivit unui raport al companiei de stat chineze Xinhua, publicat miercuri (15 iunie), Putin a declarat că Rusia „se opune oricărei forțe care să interfereze în afacerile interne ale Chinei, folosind așa-zisele probleme referitoare la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, printre altele, drept scuză."

Ca răspuns, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MOFA), Joanne Ou (歐江安), a declarat la o conferință de presă de joi (16 iunie) că remarca lui Putin despre Taiwan a fost „falsă” și „a subminat suveranitatea Republicii China”. Ou a reiterat că Taiwanul și China nu sunt subordonate una alteia și a subliniat că „Republica Populară Chineză nu a condus niciodată Taiwanul, nici măcar pentru o zi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel