CFR se înnoiește cu 16 locomotive. Contractul se ridică la 760 de milioane de lei

foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Facebook
foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Facebook

A fost încheiat încheiat un contract între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și Alstom pentru furnizarea a 16 locomotive noi destinate companiei CFR Călători. Contractul, în valoare de 767 milioane lei, este finanțat prin PNRR.

Pe 29 ianuarie 2024, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și Alstom au semnat un contract finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea a 16 locomotive noi, destinate companiei CFR Călători. Valoarea acestui contract se ridică la 767 milioane de lei, iar suma este acoperită din fondurile PNRR. Alstom a fost singurul ofertant în cadrul licitației.

Conform prevederilor contractului, se asigură o perioadă de întreținere și mentenanță de 20 de ani, dar aceasta poate fi extinsă la 40 de ani prin activarea unei clauze specifice. Prima locomotivă este programată să fie livrată în termen de 24 de luni, în ianuarie 2026, conform anunțului ARF pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, pe data de 30 ianuarie 2024, este programată semnarea unui alt contract pentru achiziționarea a 62 de trenuri de scurt parcurs, în valoare de 3,2 miliarde lei, atribuit companiei PESA.

Locomotivele noi pot atinge o viteză maximă de 200 km/h, însă limita de viteză pentru trenurile de călători pe traseele specificate este de 160 km/h. Aceste locomotive vor fi integrate pe patru rute distincte, fiecare rută beneficiind de câte 4 locomotive. Traseele cuprind magistralele reabilitate București – Constanța și loturile dintre Sighișoara și Simeria M 200.

62 de rame electrice regionale (RE-R)

Reprezentanţii Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) şi ai producătorului polonez de material rulant Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) vor semna, marţi, contractul de achiziţie a 62 de rame electrice regionale (RE-R), potrivit Agerpres.

La evenimentul care va avea loc la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) vor participa ministrul de resort, Sorin Grindeanu, şi ambasadorul Republicii Polone în România, Pawel Soloch.

"Reprezentanţii Comisiilor de evaluare au transmis furnizorului polonez de material rulant PESA invitaţia de a semna, în data de 30.01.2024, ora 11:00, contractul de achiziţie a 62 de rame electrice regionale (RE-R), destinate transportului regional de scurt parcurs, care au fost împărţite pe trei loturi. Menţionăm că perioada de mentenanţă şi servicii de reparaţii este de 15 ani, necesară funcţionării respectivelor trenuri. Astfel, contractele de achiziţii au prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional", potrivit informaţiilor ARF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel