Cetatea Ineu, realibitată pe bani europeni

Administraţia locală a oraşului arădean Ineu a obţinut o finanţare europeană de peste 23 milioane de lei pentru reabilitarea cetăţii din oraş, grav afectată de degradări, iar lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de patru ani.

Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest au semnat, miercuri, contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Ineului.

"Ziua de 5 iunie 2019 va rămâne în istoria oraşului drept momentul de încununare a eforturilor demarate de administraţia publică locală pentru atragerea de fonduri şi investiţii în scopul de a reabilita monumentul istoric Cetatea Ineului", a anunţat primarul Abrudan.

Autorităţile locale vor trebui să organizeze licitaţia de atribuire a lucrărilor, care ar urma să fie demarate la începutul anului viitor. Proiectul va fi finalizat peste patru ani, iar valoarea totală este de 23.273.075 lei.

Conform proiectului, va fi refăcut acoperişul cetăţii, pereţii interiori şi exteriori, va fi consolidată structura de rezistenţă, vor fi schimbate tâmplăria şi instalaţiile şi va fi montat un sistem de iluminat arhitectural.

La finalul lucrărilor, administraţia locală vrea să introducă cetatea în circuitul turistic.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295, dar clădirile actuale au fost ridicate între anii 1645-1652. Ultimele lucrări de consolidare au avut loc în anii '70, când fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice.

Vezi și: Clinică pentru copiii bolnavi de cancer, la Galaţi. Proiect pe fonduri europene 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel