Cercetătorii au creat o sticlă mai rezistentă decât diamantele naturale

Cercetătorii au creat o sticlă mai rezistentă decât diamantele naturale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cercetătorii au creat o sticlă mai rezistentă decât diamantele naturale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Cercetătorii au creat un nou tip de sticlă care, mulțumită unui proces de fabricare intens și a unui structuri chimice bizare, este aproape la fel de solidă precum diamantele naturale.

O echipă internațională de oameni de știință coordonată de cercetători de la Universitatea Yanshan din China a descoperit că invenția lor, pe care au numit-o AM-III, este aproape la fel de solidă precum diamantele și mai rezistentă decât majoritatea materialelor.

În afară de faptul că reușita este semnificativă pentru domeniul ingineriei, sticla extrem de solidă are proprietățile potrivite pentru dezvoltarea unor panouri solare și semiconductori mai rezistenți. Astfel, inovația ar putea reprezenta un nou pas în calea spre infrastructura energetică mai curată.

De unde provine rezistența neobișnuită a materialului AM-III?

„În consecință, măsurătorile noastre demonstrează că materialul AM-III este comparabil în forță cu diamantele și superior celor mai rezistente materiale cunoscute de către omenire”, a scris echipa în studiul publicat recent în jurnalul National Science Review.

În comparație cu structura cristalină a unui diamant, rezistența neobișnuită a materialului AM-III provine de la o mică dezordine la nivel molecular. Oamenii de știință au început cu molecule de carbon ovoidale numite fulerene, iar apoi le-au încălzit și le-au zdrobit timp de ore întregi sub o presiune imensă, scrie Futurism.

O sticlă mai rezistentă decât diamantele naturale

Însă, dacă cercetătorii ar fi continuat procesul și ar fi forțat carbonul într-o aranjare prea organizată, sticla ar fi fost, de fapt, mult mai slăbită și și-ar fi pierdut proprietățile semiconductoare.

Rezultatul, potrivit studiului, a fost o sticlă mai rezistentă decât diamantele naturale, materialul putând zgâria cu ușurință suprafața unui diamant. Reușita este incredibilă pentru un material pe care îl asociem de obicei cu ceva care se poate sparge în mii de bucăți, scrie Descopera.

Un diamant de 12,3 milioane de dolari a fost plătit în cryptomonede

Un diamant de 101 carate a fost cumpărat de la casa de licitații Sotheby`s cu prețul de 12,3 milioane de dolari. Nestemata șlefuită în formă de pară a fost plătită integral cu cryptomonede de un cumpărător al cărei identitate nu a fost anunțată. Casa de licitații și-a extins politica de vânzare, acceptând plăți în bitcoin și ethereum, transmite CNN. 

Diamantul numit „The Key 10138” a ajuns în posesia unui „colecționar privat”, scrie în comunicatul de presă. În același comunicat, managerul pe Asia al Sotheby`s, Wenhao Yu, a precizat că noua politică de plată a atras clienți diverși, dincolo de cei care participau în mod regulat la licitații, pasionații de tehnologie fiind favorizați de plățile în bitcoin și ethereum. 

Nestemata este unică și remarcabilă, consideră specialiștii, fiind al doilea cel mai mare diamant în formă de pară de pe piața de pietre prețioase din lume. Acesta este clasificat ca fiind „de culoare D”, cel mai bun calificativ pe care un diamant alb îl poate primi (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel