Cercetători chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare

Cercetători chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare /  Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Cercetători chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare / Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

O echipă de biologi chinezi au reuşit să obţină o nouă varietate de caras fără oase intramusculare, care îl face mai propice pentru consum, informează miercuri agenţia oficială Xinhua, citată de EFE. 

Cercetătorii care fac parte din Academia de Ştiinţe pentru Piscicultură au făcut apel la tehnica editării genetice pentru a desfăşura proiectul.

Carasul, a cărui denumire ştiinţifică este carassius carassius, este un peşte foarte popular în China pentru carnea sa fragedă, însă oasele sale intramusculare fac dificil consumul său, deoarece oasele fine pot rămâne înfipte în gât, şi îngreunează totodată procesarea lui industrială, notează Xinhua.

'Un mare avans în creşterea calităţii speciei de caras'

Grupul de experţi a descoperit gena principală, care controlează dezvoltarea acestor oase, printre 1.600 de exemplare. Încă din 2021, cercetătorii au reuşit să crească un grup de caraşi care au trecut caracteristicile lor genetice la următoarea generaţie. Acest proiect reprezintă 'un mare avans în creşterea calităţii speciei de caras', potrivit Academiei de Ştiinţe pentru Piscicultură, şi ar putea avea 'un mare impact asupra consumului de vieţuitoare acvatice', scrie Agerpres.

Citește și: Peştii din specia caras auriu ar putea conduce vehicule în mediu terestru - Video

Peştii din specia caras auriu sunt capabili să conducă un vehicul, afirmă o echipă de cercetători israelieni într-un studiu despre capacitatea acestor vieţuitoare de a se adapta pentru a se orienta într-un mediu terestru, informează AFP.

Într-un studiu ce va fi publicat în ediţia din februarie a revistei ştiinţifice Behavioural Brain Research, care a fost analizat de oameni de ştiinţă independenţi, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Beer Şeva, cel mai mare oraş din deşertul Negev din sudul Israelului, au creat un dispozitiv ce permite unui caras auriu care înoată într-un acvariu, plasat la rândul său pe o platformă rulantă robotizată, să se deplaseze.

Mișcările peștelui, conectate la un computer ghida vehiculul

Cercetătorii israelieni au ataşat camere de filmat care urmăreau mişcările peştelui şi care erau conectate la un computer ce ghida vehiculul. Atunci când carasul auriu se deplasa spre partea frontală a acvariului, vehiculul mergea înainte, iar atunci când peştele rămânea în partea din spate a acvariului, vehiculul rămânea imobil, au precizat autorii studiului.

'Vehicul condus de un peşte'

Ei au publicat pe internet şi o înregistrare video prezentând un 'vehicul condus de un peşte'. Vezi continuarea și video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel