Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la curent. Anunț făcut de directorul AIEA

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la energie electrică, resursă crucială pentru mentenanță și răcire.

O linie de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi în Ucraina, care a fost întreruptă sâmbătă din cauza bombardamentelor, forţând centrala să folosească generatoarele diesel, a fost reconectată, a anunţat duminică directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Echipa noastră de la #Zaporojjie confirmă că linia de alimentare din afara amplasamentului, deconectată ieri, a fost restabilită. #ZNPP este reconectat la reţea - o uşurare de moment într-o situaţie încă de nesuportat", a anunţat directorul AIEA, Rafael Grossi, printr-o postare pe Twitter, reluând apelul privind instalarea unei zone de protecţie în jurul centralei, potrivit Rador.

Centrala nucleară de la Zaporojie, din nou fără curent după bombardamente

Cea mai mare centrală nucleară din Europa merge din nou pe curent de la generatoarele diesel, după noi bombardamente.

Compania care gestionează domeniul nuclear din Ucraina, Energoatom, a anunţat, sâmbătă, că ultima linie de aprovizionare cu energie a Centralei Nucleare Zaporijjia a fost avariată în urma unor noi atacuri ale armatei ruse, astfel că staţia este complet dezactivată.

Potrivit Energoatom, generatoarele diesel au pornit în mod automat. Astfel, rezervele disponibile de motorină pentru funcţionarea lor în acest mod sunt suficiente pentru 10 zile. Compania ucraineană mai notează că este necesară repararea şi reluarea funcţionării liniilor de comunicaţie ale centralei cu sistemul de alimentare.

Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat, anunță AIEA

Directorul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit Reuters.

Ihor Muraşov fusese reţinut vineri de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei,în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului, reatează Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel