EXCLUSIV  CENTENAR TRIANON. Senatorul Marinescu, dezamăgit: Nu mai putem vorbi de o Românie Mare

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Senatorul Marius Marinescu s-a arătat dezamăgit de modul în care această zi importantă a fost tratată.

"Mă aşteptam ca toată media să își deschidă edițiile de astăzi cu Imnul României, "Deşteaptă-te române", care s-a cântat în momentele cruciale ale României. S-a cântat şi la Revoluţia de la 1848, şi în Războiul de Independență în 1877, când am recâștigat Dobrogea. S-a cântat şi în Primul Război Mondial. Mă așteptam să văd defilarea militară la Arcul de Triumf, defilarea armatei cu blindate, cavaleria, Aviația Română.

Mă așteptam să vedem, în tribunele de la Arcul de Triumf, reprezentanţii ambasadelor străine, dar şi reprezentanţii celor 15 state aliate din Primul Război Mondial, care au semnat tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, în urma căruia au fost recunoscute graniţele României Mari", a spus senatorul Marius Marinescu pentru DCNews.

Vezi și: 100 de ani de la Trianon. Senatorul Marinescu: De ce nu se vorbește despre acest subiect

"Mă aşteptam să fie elogiată şi Regina Maria"

"Mă aşteptam să fie elogiată şi Regina Maria, care a făcut toate diligențele necesare pentru recunoaşterea României Mari. A fost la toate marile puteri, la președintele Franţei, a fost în toate cancelariile, a fost peste Ocean, la președintele SUA pentru a se recunoaște Unirea de la 1 Decembrie fiindcă ştiau că va avea loc Convenţia de la Trianon şi atunci au făcut lobby în sensul ăsta pentru România. Este important de spus că, în 22 decembrie 1922, au fost şi încoronaţi la Alba Iulia - şi Regina Maria şi Regele Ferdinand. Regina a primit cadou, de la primăria din Brașov, Castelul Bran pentru eforturile depuse pentru recunoaşterea României Mari.

"Momentul, poate, cel mai important al României"

Pentru Marea Unire s-au jertfit sute de mii de români - și în Revoluţia de la 1848, care a fost un ideal al românilor, şi în 1877 şi în Primul Război Mondial, dar şi în 1919, când Armata Română a luptat pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţia maghiară, ajungând la Budapesta pe 4 august 1919", a mai spus Marius Marinescu.

"Mi-aş dori ca România să sărbătorească drept zile naţionale libere, cu manifestări şi 1 decembrie 1918 - Unirea recunoscută la nivel naţional, şi 9 mai - ca recunoaştere şi în amintirea soldaţilor care au pierit în Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, dar şi în amintirea soldaţilor care au murit în Războiul de Independență pentru recâştigarea Dobrogei. Pe 9 mai, este şi ziua Europei şi facem parte din această mare familie europeană, din ianuarie 2007.

Mi-aș dori ca 24 ianuarie să fie zi națională și liberă, cu manifestări - ceea ce este, la fel ca 1 Decembrie - și ziua de 4 iunie, în fiecare an, să se sărbătorească Marea Unire, momentul, poate, cel mai important al României, când a fost recunoscută România Mare. Mi-aș dori ca România să sărbătorească drept zi natională, zi liberă, 4 iunie, ziua Trianonului, cu manifestări după modelul celor de la 1 Decembrie 1918.

"Nu mai putem vorbi de o Românie Mare"

Cu tristeţe vedem, astăzi, că nu mai avem nici Basarabia, nici Bucovina, nici Cadrilaterul. Nu mai putem vorbi de o Românie Mare, dar putem spera ca autorităţile, statul român să aibă grijă de cetăţenii români de peste hotare, inclusiv de cei de pe teritoriul Ungariei - teritoriul României este până la Tisa, de cei care se află pe teritoriul Serbiei - Banatul care ţine până la Tisa era al nostru şi acum este pe teritoriul Serbiei, românii care sunt în Ucraina, la nord de Maramureş, nu mai zic de românii care sunt în Bucovina de Nord sau în Basarabia şi ceilalţi care sunt în pribegie. Le doresc românilor de pretutindeni "La mulţi ani!", a spus Marius Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel