EXCLUSIV  100 de ani de la Trianon. Senatorul Marinescu: De ce nu se vorbește despre acest subiect

Marius Marinescu a vorbit despre un moment fundamental în istoria României: semnarea Tratatului de la Trianon. De asemenea, senatorul a spus și de ce nu prea se vorbește despre acest subiect.

"Marile puteri au recunoscut România Mare"

"Se împlinesc 100 de ani de la 4 iunie 1920, momentul în care România Mare a fost recunoscută de marile puteri. Este cel mai important eveniment din istoria noastră. Vorbim de cinci etape, până s-a ajuns la România Mare: Unirea Principatelor, 24 ianuarie 1862; Unirea Regatului Român cu Basarabia - 27 martie 1918 ;  Unirea Regatului Român cu Bucovina - 28 noiembrie 1918;  Unirea cea Mare - 1 decembrie 1918, Alba Iulia, recunoscută la nivel naţional".

Marile puteri au recunoscut România Mare prin Tratatul de la Trianon. Atunci, comisia a fost condusă de Georges Clemenceau, preşedintele Franţei, şi s-au stabilit și graniţele României. De fapt, cele 16 state aliate care au câştigat Primul Război Mondial au semnat tratatul cu Ungaria. Atunci, s-au stabilit graniţele Ungariei. Cam asta a fost şi recunoaşterea celorlalte graniţe", a spus senatorul Marius Marinescu, în exclusivitate pentru DCNews.

"De asta nu prea se vorbeşte"

"Din păcate, puţină lume ştie că noi, la timpul respectiv, am pierdut o parte din Banat în favoarea sârbilor - Banatul de Sud-Vest, până la Tisa - am pierdut şi nordul Maramureşului și o parte din Crișana - Sătmar, până la Tisa, în favoarea Ungariei. De asta nu prea se vorbeşte. Dar, din punctul meu de vedere, a fost cel mai mare eveniment din istoria noastră. Graniţele atât de mari sau mai mari le-am avut în antichitate, pe timpul lui Burebista, când acesta a înfăptuit Dacia Mare, în anul 68 î.Hr. Dacia se întindea de la Nistru până la Tisa, până la munţii Păduroşi, până la Dunăre", a mai spus Marius Marinescu.

"Ar trebui să fie sărbătoare natională, zi liberă, să sărbătorim exact ca la 1 Decembrie", a concluzionat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel