Cel mai costisitor dezastru natural. Pagube în valoare de 82 de miliarde de dolari

Foto Ilustrativ/Pexels Harrison Haines
Foto Ilustrativ/Pexels Harrison Haines

 Inundaţiile au provocat pagube în valoare de 82 de miliarde de dolari (73 de miliarde de euro) în 2021 la nivel mondial, a anunţat miercuri compania de reasigurare Swiss Re, care a notat existenţa unor lacune semnificative în acoperirea acestui risc ce ar putea creşte odată cu schimbările climatice.

Inundaţiile produse în iulie în Germania şi ţările vecine au dus la pierderi economice de peste 40 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari au fost acoperite de asigurări, a indicat compania de reasigurare în raportul său asupra costurilor catastrofelor naturale în 2021, potrivit Agerpres.

Este cel mai costisitor dezastru natural înregistrat vreodată în Europa


Odată cu schimbările climatice şi urbanizarea în creştere, institutul de cercetare al Swiss Re estimează că pierderile economice cauzate de inundaţii vor creşte.

"Numai în 2021, am asistat la peste 50 de inundaţii grave în întreaga lume", a declarat Martin Bertogg, responsabil cu Pericole şi Dezastre în cadrul Swiss Re, citat în comunicatul care însoţeşte raportul.

Anul 2021 a fost marcat de inundaţii devastatoare, în special în China, India, Filipine şi Statele Unite, în urma uraganului Ida.

"Inundaţiile afectează aproape o treime din populaţia lumii, mai mult decât orice alt dezastru", a subliniat Bertogg. Cu toate acestea, 75% dintre riscurile de inundaţii nu sunt încă asigurate, a notat grupul elveţian în comunicat.

Din pagubele de 82 de miliarde de anul trecut, puţin mai mult de 20 de miliarde de dolari au fost acoperite de companiile de asigurare, ceea ce dovedeşte "importante lacune în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscurilor de inundaţii", a subliniat grupul de reasigurare în comunicat.

Deficienţele în materie de protecţie împotriva inundaţiilor vizează cu precădere Asia, unde doar 7% din pierderile economice sunt acoperite de asigurări, comparativ cu 34% în Europa.

Inundaţiile fac parte din aşa-numitele pericole secundare, spre deosebire de catastrofele majore, cum ar fi uraganele sau cutremurele. Însă frecvenţa acestor pericole secundare, care includ de asemenea tornade, furtuni, grindină sau secetă, se amplifică, ceea ce creşte factura pentru companiile de asigurare.

În 2021, două dintre aceste pericole clasificate drept secundare au dus pentru prima dată la costuri de peste 10 miliarde de dolari pentru companiile de asigurare, potrivit Swiss Re, indicând inundaţiile din Europa şi valul de frig din Statele Unite, care s-a extins până în Texas.

Catastrofele naturale au provocat anul trecut daune de 270 de miliarde de dolari, dintre care 111 miliarde de dolari acoperite de companiile de asigurare, potrivit Swiss Re, care şi-a actualizat în acest raport prima estimare, publicată la jumătatea lunii decembrie.

Daunele provocate de om, precum incendii sau accidente industriale, s-au ridicat la 10 miliarde de dolari, dintre care 8 miliarde asigurate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel