Ceaușescu a schimbat cursul istoriei în Spania. Zi importantă

Pe 12 octombrie se sărbătorește Ziua Națională a Spaniei, moment cu care ne amintim de legăturile României cu această țară.

Chiar dacă legăturile dintre Spania şi România sunt ceva mai recente, anul acesta am aniversat 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi cu această ocazie Ambasada Spaniei la Bucureşti doreşte să celebreze excelentul nivel al relaţiilor noastre în toate domeniile.

"În sânul Uniunii Europene, ţările noastre se regăsesc printre cele mai aprige susţinătoare ale unei mai bune integrări, având convingerea că soluţia în faţa provocărilor cu care ne confruntăm în Europa constă într-o mai mare unitate, mai mult efort conjugat şi mai multă solidaritate. Spania recunoaşte munca deosebită depusă de România pentru protejarea graniţelor externe ale Uniunii şi de aceea continuă să sprijine aspiraţia legitimă a României de a adera la spaţiul Schengen. De-a lungul acestui an, şi legat de rolul pe care România îl joacă pentru menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre, Spania a alocat efective în cadrul noilor structuri aliate de pe teritoriul României şi a continuat să participe cu nave la formaţiunile maritime ale NATO în apele sale. Ambele state continuă să promoveze iniţiativa comună de creare a unui Tribunal Internaţional împotriva Terorismului pentru a dota comunitatea naţiunilor cu un nou instrument eficient pentru a lupta împotriva acestei ameninţări aduse la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a transmis Ambasada Spaniei la București.

Ceaușescu l-a ajutat pe Juan Carlos să devină Rege al Spaniei

Juan Carlos a beneficiat de susținerea lui Nicolae Ceaușescu în drumul spre ocuparea locului de Rege al Spaniei.

„Geniul din Carpaţi", care se declara un comunist convins, a pus umărul la urcarea lui Juan Carlos I pe tronul Spaniei. Așa reiese din mărturia lui Charles Powell din cartea sa despre regele Juan Carlos al Spaniei, scrie Agenția.org.

Ceauşescu se bucura încă de faima unui reformator al sistemului comunist şi, în consecinţă, un apropiat al eurocomuniştilor din acea vreme. Acest din urmă motiv l-a determinat pe Juan Carlos să trimită un emisar la Bucureşti în toamna anului 1975, dar şi faptul că viitorul rege al Spaniei îl cunoştea pe Ceauşescu încă din 1971. Cei doi se întâlniseră la Teheran cu ocazia unei ceremonii oferite de către şahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr.

Conform celor scrise de Charles Powell în volumul „Juan Carlos al Spaniei", Editura Nemira, 2003, emisarul a fost Manolo Prado y Colón de Carvajal, prieten şi confident al viitorului rege. I-a transmis lui Ceauşescu că prinţul, hotărât să aducă democraţia în Spania, îi cere sprijinul. Pe scurt, Juan Carlos dorea ca Nicolae Ceauşescu să-l convingă pe liderul comunist Santiago Carrillo, tocmai întors în Spania din exil, să nu respingă monarhia. Liderului de la Bucureşti i se cerea şi să-l roage pe Carrillo să renunţe la atacuri la persoană. Mesajul lui Juan Carlos - „Carrillo nu va mişca un deget până ce nu voi fi rege" - i-a fost transmis liderului comunist spaniol chiar de către Ceauşescu. Prinţul îl mai asigura pe Carrillo, tot prin intermediul liderului comunist de la Bucureşti, că, odată ce se va urca pe tron, partidul comunist va intra în legalitate.

Juan Carlos a apreciat rolul lui Nicolae Ceauşescu în acestă poveste, drept dovadă, în primăvara anului 1979, l-a invitat în Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel