Urmărește emisiunea live


Ceaușescu l-a ajutat pe Juan Carlos să devină REGE al Spaniei

Niolae Ceaușescu
Niolae Ceaușescu

Juan Carlos, cel care a abdicat în urmă cu câteva zile, a beneficiat de susținerea lui Nicolae Ceaușescu în drumul spre ocuparea locului de Rege al Spaniei.

„Geniul din Carpaţi", care se declara un comunist convins, a pus umărul la urcarea lui Juan Carlos I pe tronul Spaniei. Așa reiese din mărturia lui Charles Powell din cartea sa despre regele Juan Carlos al Spaniei, scrie Agenția.org.

Ceauşescu se bucura încă de faima unui reformator al sistemului comunist şi, în consecinţă, un apropiat al eurocomuniştilor din acea vreme. Acest din urmă motiv l-a determinat pe Juan Carlos să trimită un emisar la Bucureşti în toamna anului 1975, dar şi faptul că viitorul rege al Spaniei îl cunoştea pe Ceauşescu încă din 1971. Cei doi se întâlniseră la Teheran cu ocazia unei ceremonii oferite de către şahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr.

VEZI ȘI: Regele Spaniei, Juan Carlos, A ABDICAT. Cum comentează Chirieac această decizie

Conform celor scrise de Charles Powell în volumul „Juan Carlos al Spaniei", Editura Nemira, 2003, emisarul a fost Manolo Prado y Colón de Carvajal, prieten şi confident al viitorului rege. I-a transmis lui Ceauşescu că prinţul, hotărât să aducă democraţia în Spania, îi cere sprijinul. Pe scurt, Juan Carlos dorea ca Nicolae Ceauşescu să-l convingă pe liderul comunist Santiago Carrillo, tocmai întors în Spania din exil, să nu respingă monarhia. Liderului de la Bucureşti i se cerea şi să-l roage pe Carrillo să renunţe la atacuri la persoană. Mesajul lui Juan Carlos - „Carrillo nu va mişca un deget până ce nu voi fi rege" - i-a fost transmis liderului comunist spaniol chiar de către Ceauşescu. Prinţul îl mai asigura pe Carrillo, tot prin intermediul liderului comunist de la Bucureşti, că, odată ce se va urca pe tron, partidul comunist va intra în legalitate.

Juan Carlos a apreciat rolul lui Nicolae Ceauşescu în acestă poveste, drept dovadă, în primăvara anului 1979, l-a invitat în Spania.

Este greu de spus acum ce gândea cu adevărat Ceauşescu despre Juan Carlos în 1975, ce aştepta de la el în schimbul intervenţiei pe lângă Santiago Carrillo. Nu se știe dacă liderul de la București avea un plan coerent legat de relaţiile cu monarhia spaniolă sau dorea doar să se mândrească cu prietenia unui rege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel