Cea mai rapidă linie de tren, inaugurată. Rolul lui Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi regele Mohammed VI al Marocului au inaugurat joi o linie de tren de mare viteză care va reduce la jumătate durata unei călătorii între Tanger şi Casablanca, două importante centre comerciale şi industriale din Maroc, transmit AFP şi Reuters.

După şapte ani de lucrări, noua linie specială de mare viteză de concepţie franceză (LGV), care potrivit AFP ar urma să intre în exploatare la finele acestei luni, va acoperi distanţa de 350 de kilometri dintre Tanger şi Casablanca în două ore şi zece minute în loc de patru ore şi 45 de minute în prezent.

Cei doi şefi de stat nu au făcut nicio declaraţie oficială la ceremonia de inaugurare dar au plecat la bordul unui tren nou din gara renovată de la Tanger, mare hub maritim între Africa şi Europa. Pentru această linie, Marocul a cumpărat 12 trenuri de mare viteză de la grupul francez Alstom, care vor fi operate de compania feroviară de stat ONCF, şi care ar urma să transporte şase milioane de pasageri pe an.

Costuri proiect

Potrivit oficialilor marocani, această linie de tren, care a costat 22,9 miliarde dirhami (2,4 miliarde de dolari), va stimula creşterea în regiunea Tanger şi va permite atragerea de noi investiţii în zona de nord a Marocului, unde este amplasat unul din cele mai mari porturi din Africa. Însă criticii susţin că acest proiect este un simbol al unui Maroc cu două viteze şi va accentua şi mai mult diferenţele între regiunile acestei ţări, în condiţiile în care mai există zone în sudul Marocului unde nu sunt căi feroviare.

Franța si Maroc, parteneri economici

Franţa este primul partener economic al Marocului, însă, în 2014, Spania i-a suflat acest titlu pentru schimburile comerciale. Între 2010 şi 2017, schimburile comerciale dintre cele două ţări au înregistrat o creştere medie de 5,8% pe an, de la 79,9 la 109,3 miliarde dirhami (7,4 până la 10,3 miliarde euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel