Ce spune SRI proiectul "SII Anlaytics". Supraveghere în masă?

Proiectul 'SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date' este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România, dar nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, precizează luni Serviciul Român de Informaţii. 

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente.

'Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient. Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România - terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt', adaugă sursa citată.

SRI subliniază că proiectul are drept scop modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare. Serviciul menţionează că este vorba de o platformă similară cu altele existente în plan european.

'Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislaţiei în vigoare, precum şi al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat şi analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz. Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile', se mai arată în comunicatul SRI.

Îngrijorare cu privire la suprevegherea în masă

APADOR-CH, împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale, a trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu finanţare europeană, şi cere stoparea licitaţiei cu privire la acest proiect.

'SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 - OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru 'consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice'.

Proiectul, numit 'SII Analytics', are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României - un adevărat sistem informatic Big Brother - fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale', se arată în scrisoarea deschisă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel