Ce spune Putin despre independența Transnistriei și alipirea la Rusia

Foto: captură Russia Today
Foto: captură Russia Today

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat o blocadă instituită în Transnistria de Republica Moldova și Ucraina, țări cu care Moscova intenționează să-și intensifice dialogul pe tema situației din Tiraspol. Liderul de la Kremlin a participat, joi, la emisiunea ”Linie directă cu Vladimir Putin”, în cadrul căreia a răspuns la întrebări venite din partea publicului.

Putin a fost întrebat ce părere are despre situația din Transnistria, unde așa-zisele autorități au cerut independența și alipirea la Rusia. Liderul de la Kremlin a subliniat că populația provinciei separatiste din Republica Moldova își va decide singură soarta, iar Rusia va respecta direcția pe care oamenii din Transnistria o vor urma.

”E una dintre cele mai dificile probleme pe care le-am moștenit ca urmare a dizolvării URSS. E adevărat, este acolo o populație de jumătate de milion de oameni, sunt cu adevărat pro-ruși, sunt mulți etnici ruși care trăiesc în Transnistria. Au propria idee despre cum ar trebui să-și construiască destinul, nu este nimic altceva decât expresia democrației dacă le permitem acestor oameni să facă după cum doresc.

Citește și: Transnistria a cerut oficial alipirea la Rusia


Desigur, trebuie să discutăm cu Moldova, cu Ucraina, trebuie să intensificăm negocierile în formatul 5+2. Cred că trebuie să eliminăm imediat blocada care are consecințe negative asupra populației din Transnistria, blocadă făcută atât de Moldova, cât și de Ucraina, care deja are niște unități armate naționaliste. Desigur, situația asta trebuie să înceteze cât mai curând. Oamenilor trebuie să le fie oferit dreptul de a decide de unii singuri ce destin vor avea, și la asta vor lucra împreună cu partenerii noștri”, a declarat Vladimir Putin.

Transnistria este o regiune pro-rusă din nord-vestul Republicii Moldova, țară de care s-a despărțit unilateral în 1992, în urma unui conflict militar. Trupele pro-ruse au fost ajutate în disputa cu forțele Chișinăului de armata a 14-a a Rusiei. Federația Rusă menține și în prezent trupe pe teritoriul republicii separatiste, în ciuda protestelor venite dinspre Chișinău. Organizația pentru Securitate și Comunicare Europeană (OSCE) conduce un format de negociere 5+2 cu privire la situația Transnistriei, dar fără să înregistreze vreun progres.
 

Notă: Declarațiile lui Vladimir Putin sunt redate conform dublării în limba engleză, așa cum a fost ea difuzată de postul Russia Today

Citește și: Leancă: Dacă Rusia anexează Transnistria, nu avem ce face

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel