Ce solicită Italia lui Merkel, pentru a-l susține pe Juncker

Premierul reformist al Italiei, Matteo Renzi, cere o relaxare a politicii de austeritate în schimbul susținerii luxemurghezului Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

După ce încleștarea dintre Angela Merkel și David Cameron pare a fi ajuns la un deznodământ, premierul britanic cedând în fața cancelarului Germaniei și a Parlamentului European, prim-ministrul italian Matteo Renzi a devenit figura cheie a problemei numirii unui nou șef al Comisiei Europene.

Înaintea summit-ului crucial de săptămâna viitoare, Cameron pare izolat în cruciada sa împotriva lui Juncker. Potrivit diplomaților de la Bruxelles, Merkel nu a cedat "șantajului" și îl sprijină până la capăt pe luxemburghez. Astfel, speranțele Londrei de a-l bloca pe Juncker stau în Italia, dar șansele de reușită sunt slabe.

JUNCKER. "Zarurile au fost aruncate" pentru șefia UE - raport confidențial

Italia și Franța, a treia, respectiv a doua economie a zonei euro, profund îndatorate și refractare la reforme, sunt considerate principalele obstacole în perspectiva de creștere a UE. Renzi și președintele francez Francois Hollande, ambii de centru-stânga, cer mai mult timp pentru a coborî nivelul deficitului și ca anumite categorii de cheltuieli publice să fie scutite la calcularea nivelului de deficit.

"Aceasta este condiția lui Renzi pentru orice candidat (la șefia CE - n.r)", spune Hannes Swoboda, liderul P&S din Parlamentul European, citat de The Guardian. "Van Rompuy știe că trebuie să-i dea un răspuns lui Renzi".

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, este cel care mediază între liderii europeni și liderii din Parlamentul European în chestiunea numirii lui Juncker. Belgianul va prezida summit-ul european de săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel