EXCLUSIV  Ce se întâmplă în creierul tău când dai scroll continuu pe telefon. Psiholog: Seamănă cu manifestările post consum de stupefiante

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Mulți o facem, dar puțini conștientizăm. Motivul pentru care ne sabotăm sănătatea mintală este prezentat de psihologul Radu Leca.

Uneori îți dai seama după câteva ore că ai stat cu ochii în telefon și ai scrollat fără sens pe cele mai cunoscute rețele de socializare. Mulți specialiști au încadrat timpul exagerat petrecut pe telefon la dependențe, unii denumind aplicațiile de socializare „droguri digitale”. 

Dar, ce se întâmplă mai exact cu creierul nostru atunci când „înghițim” conținut la nesfârșit, de ce mai multe ori shorturi care nu au nicio legătura unele cu celelalte și care vin pe banda rulantă din marea bază de date a internetului? Am vorbit cu psihologul Radu Leca despre această dependență în încercarea de a vedea care sunt consecințele unei astfel de dependențe.

Nu pierdem doar timpul, dar și creierul nostru devine mai puțin eficient de la cantitatea atât de mare de informație procesată, unii spunând că este distrusă și caracteristica exclusiv umană a creativității.

„Flexibilitatea mentală este pusă în pericol. Totalitatea gândurilor noastre cuprinde sunete, lumini, culori, în exces din cele forțat introduse emoțional în minte, prin expunerea la conținut repetitiv.”, ne-a spus psihologul Radu Leca.

Scrollatul pe telefon excesiv ne sabotează mai spune specialistul, iar efectele cele mai puternice le resimțim atunci când suntem privați de conținut. Mulți dintre noi le resimt atunci când sunt la muncă, la școală sau în diferite situații în care accesul la conținut nu este favorabil, ducându-ne într-o zonă a sevrajului. Stresul, în cele din urmă, își face apariția.

„Sabotajul scrollat-ului poate determina apariția episodului anxios și/sau depresiv, impunând stresul ca formă secundară de manifestare.”, a mai spus psihologul.

În cele din urmă, sevrajul este forma finală a dependenței de scrollat - și momentul în care ar trebui să te întrebi dacă într- adevăr este o problemă (deși întrebările ar trebui să apară atunci când observăm că petrecem un timp nefavorabil de mult pe rețelele de socializare).

„Tot scrollingul determină apariția manifestărilor tip sevraj în lipsa existenței lui, dar determină si o stare profundă de agitație interpretativă.”, a mai spus Radu Leca, pentru DC News.

Specialistul merge până într-acolo unde compară consumul excesiv de conținut online scurt și insignifiant cu consumul de stupefiante.

„Acest tip de agitație seamănă cu manifestările post consum de stupefiante.”, a încheiat psihologul Radu Leda, pentru DC News.

Una dintre metodele cele mai populare (tot de pe internet - ironic) pentru a reduce timpul petrecut ca un zombie în fața telefonului scrollând interminabil este de a descărca aplicații care monitorizează activitățile petrecute pe diferite platforme. Acestea ne pot semnala când am întrecut măsura și contorizează de asemenea orele din online. Astfel, o persoană poate vedea dacă a reușit să reducă din timpul „furat” de numeroasele platforme de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel