Ce pedeapsă ar putea primi Traian Băsescu în dosarul Casa din Mihăileanu

Procurorii Parchetului General au dispus, în luna mai, redeschiderea dosarului Casa din Mihăileanu. Fostul președinte Traian Băsescu este urmăririt penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Decizia a fost confirmată ulterior de Judecătoria Sectorului 1, iar astăzi am aflat ce pedeapsă ar putea primi fostul președinte în acest caz.

Cercetările în dosarul respectiv vizează modul în care Traian Băsescu a închiriat, iar mai apoi a intrat în posesia unui etaj al unei case din strada Mihăileanu, în perioada în care a ocupat funcţia de primar al Capitalei.

Precedentul ”Stavarache”

O speță asemănătoare cu cea invocată anterior a fost judecată de Tribunalul Bacău, care l-a condamnat marți pe primarul Romeo Stavarache la trei ani de închisoare cu suspendare. Dosarul edilului din Bacău a fost trimis în judecată în aprilie 2014, iar acesta a fost acuzat că ar fi aprobat repartizarea unei locuinţe către un subaltern.

Romeo Stavarache a fost condamnat pentru tentativă de abuz în serviciu, alături de alte două persoane, angajate ale Primăriei Bacău la data faptelor. Este vorba despre Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din Primăria Bacău - condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese - și despre Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din Primăria Bacău, care a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de abuz în serviciu.

[citeste si]

Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă, dar poate reprezenta un precedent pentru cazul casei din Mihăileanu, după cum ne-a confirmat și avocatul Lucian Bolcaș.

”Este evident că ceea ce a făcut Traian Băsescu este infracțiune, care, în această situație de la Bacău, a fost sancționată penal. Traian Băsescu se mai bucură încă de o protecție, pe care a afișat-o clar pe 29 iulie, când a spus că are protecția unor oficialități americane și a Ambasadei Americane, care au influențat inclusiv organe ale statului. El a spus-o. Cât timp se mai bucură de această protecție, cât timp oamenii aceștia nu-și dau seama pe cine protejează - și nu știu în ce măsură au interes să mai protejeze un asemenea om - Traian Băsescu nu va păți nimic pentru infracțiunile flagrante pe care le-a săvârșit”, ne-a declarat reputatul avocat, care a precizat că ”decizia Tribunalului Bacău poate să fie un precedent pentru cazul casei din Mihăileanu”.

Cât despre acuzațiile pentru care ar putea da socoteală Traian Băsescu în acest dosar, Lucian Bolcaș a explicat că ”este vorba despre abuz în serviciu, fals, pentru că a dat o declarație falsă, în sensul că n-a avut alte proprietăți, ș.a.m.d. . Evident că este vorba de o infracține crasă, categorică, indubitabilă”, a conchis avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel