Ce este un uragan de categoria 5?

Uraganul Dorian este unul dintre cele mai puternice uragane formate vreodată în lume. Dar ce este un astfel de uragan și ce înseamnă de categoria 5?

Uraganul Dorian, care a lovit duminică Bahamas, este una dintre cele mai grave furtuni din istoria acestui arhipelag din Caraibe şi al cincilea ciclon de categoria 5 format în Oceanul Atlantic în ultimii patru ani, relatează luni AFP.

În meteorologie, specialiştii clasifică uraganele de la 1 la 5 pe scara Saffir-Simpson, ce descrie nivelul de intensitate al furtunilor.

Uraganele din categoria 5 generează viteze ale vântului de peste 252 de kilometri la oră, conform acestei clasificări.

Pe lângă vântul devastator, acest tip de uragan poate fi însoţit de ploi torenţiale şi creşteri catastrofale ale nivelului apelor, putând provoca în regiunile costiere inundaţii similare unor tsunami.

Uraganul Dorian este însoţit de viteze ale vântului de cel puţin 300 de kilometri la oră, un nivel fără precedent în istoria Bahamas, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC).

Acest tip de ciclon devine tot mai frecvent

A fost observat câte unul în fiecare an din 2015, o serie record. Anterior, aceste fenomene erau mult mai rare. În 2016, uraganul Matthew a fost primul ciclon de categoria 5 care s-a dezlănţuit în Oceanul Atlantic după anul 2007. Un alt uragan de categoria 5, Irma, a devastat Caraibe şi sudul Statelor Unite în septembrie 2017.

Uraganul Katrina, de categoria 5, deosebit de violent, a provocat moartea a peste 1.800 de persoane pe coasta Golfului Mexic, pe coasta Golfului Statelor Unite, în 2005.

Uraganul Florence din 2018 a fost retrogradat la categoria 1 înainte de a lovi coasta Carolina de Nord şi Carolina de Sud, deşi iniţial era considerat extrem de periculos.

Un eveniment de categorie inferioară poate fi periculos şi poate produce pagube importante, a avertizat la acea vreme Emmanuel Bocrie din cadrul Météo-France.

Un uragan mai puțin intens

Mai puţin intens, Florence a provocat ploi torenţiale în zone deja îmbibate cu apă din Carolina de Nord, Carolina de Sud şi vestul statului Virginia, ceea ce a declanşat inundaţii şi pene de curent care au afectat peste 480.000 de locuinţe.

În 2018, o serie de furtuni deosebit de violente, printre acestea numărându-se uraganul Florence din septembrie şi uraganul Michael, o lună mai târziu, au ucis zeci de oameni şi au provocat daune de circa 32 miliarde de dolari în Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Florida.

Uraganul Michael este considerat cea mai puternică furtună care a lovit Statele Unite după anul 1969.

În luna mai, Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a prognozat pentru 2019 un sezon al uraganelor aproape normal în zona Oceanului Atlantic.

Recomandările autorităților

Autorităţile americane recomandă locuitorilor să fie pregătiţi pentru a face faţă unor astfel de fenomene. 80 de milioane de persoane trăiesc în zone cu risc ridicat, chiar dacă nu locuiesc direct pe coastă. Principala ameninţare pentru locuitori este pericolul inundaţiilor, mai mult decât rafalele puternice de vânt, notează AFP.

Oamenii de ştiinţă estimează de multă vreme că încălzirea globală va conduce la creşterea numărului de furtuni tropicale din ce în ce mai distructive, o previziune care a devenit deja realitate, potrivit unor voci din rândul experţilor.

Valorile de temperatură din ce în ce mai ridicate la nivelul oceanelor, principala cauză a intensificării uraganelor, şi creşterea nivelului apelor ar putea afecta, de asemenea, sistemele de apărare ale zonelor de coastă.

Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm, fiind posibile distrugeri masive.

Uraganul Dorian continuă în SUA

Uraganul Dorian îşi continuă traiectoria incertă către Statele Unite, unde autorităţile au ordonat evacuarea preventivă a sute de mii de persoane din zonele de coastă.

Ochiul ciclonului se afla luni la ora 02:00 GMT la 95 de kilometri est de Freeport şi se deplasa cu viteză foarte redusă spre vest, a declarat NHC, care a recomandat locuitorilor să rămână la adăpost.

De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic "foarte, foarte puternic".

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi Statul Însorit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel