Ce este NITRATUL de AMONIU și De Ce a explodat, distrugând Beirutul. "Undă de ȘOC"

O explozie puternică a zguduit Beirutul marți. Iată ce este nitratul de amoniu și de ce a explodat. 

Guvernul libanez susține că explozia uriașă, care a distrus o parte din Beirut și care a ucis peste o sută de oameni, a fost produsă de o cantitate mare de nitrat de amoniu, slab depozitat.

Ce este nitratul de amoniu și de ce a explodat?

Nitratul de amoniu este un produs chimic industrial utilizat în întreaga lume atât ca îngrășământ agricol, cât și în explozibili pentru minerit.

Acesta a fost utilizat ca o componentă cheie în explozibili improvizați, în special în bombardamentele din Oklahoma City din 1995, în atentatele din 2002 în Bali, Indonezia și  de către norvegianul de extremă dreapta, Anders Behring Breivik, în atacul său din 2011. 

Ei bine, autoritățile din Liban susțin că în Beirut au fost depozitate aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu, încă din 2014, de când a fost confiscat.

Premierul a promis o anchetă

Premierul Hassan Diab a promis o anchetă în acest caz și a declarat că substanța chimică a fost depozitată în ultimii șase ani „fără măsuri preventive".

"Nitratul de amoniu este relativ sigur în sine, deși un oxidant puternic, dar extrem de periculos atunci când este contaminat de orice fel de combustibil, cum ar fi uleiul sau materia organică. În prezența căldurii, un astfel de amestec poate duce cu ușurință la rezultate catastrofale", a spus Roger Walker Read, profesor onorific asociat la Școala de Chimie a Universității din New South Wales, pentru Science Media Center, citează CNN

Nitratul de amoniu nu este inflamabil în sine. Cum a fost posibilă explozia totuși?

”În acest caz, pare că a fost un incendiu și focul a dus la situația în care nitratul de amoniu, care fusese depozitat, să ardă. Când este într-un spațiu restrâns, nitratul de amoniu eliberează mult gaz fierbinte.” a explicat Walker. El a adăugat că ”gazul fierbinte este mai mare în volum decât în varianta solidă, se acumulează o presiune și, din cauza căldurii eliberate, ajunge în punctul în care explodează brusc și eliberează presiunea sub forma unei unde de șoc”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel