Urmărește emisiunea live


CCR : Recrutarea poliţiştilor, neconstituţională în noua lege

foto: Politia Romana - www.politiaromana.ro
foto: Politia Romana - www.politiaromana.ro

CCR a hotărât că anumite dispoziţii din legea privind statutul poliţistului sunt neconstituţionale.

Plenul Curţii Constituţionale a admis, marţi, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile articolului 10, al.5, teza a doua din legea privind statutul poliţistului sunt neconstituţionale.

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 10 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, care spune că 'Recrutarea şi selecţionarea candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi la ocuparea funcţiilor de poliţist în condiţiile art. 9 alin. (21), (22) şi (3) se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne', reţinând ca obiect al excepţiei dispoziţiile art. 10 alin. (5) teza a doua din lege.

'Cu titlu preliminar, Curtea a reţinut că poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, potrivit art.1 alin.(1) din Legea nr.360/2002, şi că, în conformitate cu art.2 alin.(1) din aceeaşi lege, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice. Întrucât, potrivit art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, statutul funcţionarilor publici se reglementează prin lege organică, şi ţinând cont de faptul că, pe de-o parte, textul de lege criticat vizează aspecte esenţiale cu privire la ocuparea posturilor de execuţie, iar, pe de altă parte, ocuparea posturilor de execuţie duce la însăşi naşterea raportului de serviciu, Curtea a constatat că aceste aspecte esenţiale, cum sunt, spre exemplu, condiţiile generale de participare la examen/concurs, condiţiile de vechime necesară participării la examen/concurs, tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi 'admişi' şi posibilitatea de contestare, trebuiau reglementate prin lege organică. Or, aceste aspecte esenţiale nu erau reglementate prin lege, la data susţinerii concursului a cărui anulare constituie obiectul cauzei în cadrul căreia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate. În consecinţă, Curtea a constatat că prevederile de lege criticate, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispoziţiilor art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie', arată comunicatul CCR.

Delegarea unei competenţe

De asemenea, Curtea a constatat că dispoziţiile art.10 alin.(5) teza a doua din Legea nr. 360/2002 contravin şi prevederilor din Constituţie referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat - prin delegarea unei competenţe ce aparţine în exclusivitate legiuitorului către un membru al Guvernului - precum şi art.1 alin.(5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la previzibilitatea legii.

[citeste si]

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională. Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel