CCR - Legea pensiilor, parțial neconstituțională. Olguța Vasilescu răspunde deciziei Curții

Lia Olguța Vasilescu FOTO AGERPRES
Lia Olguța Vasilescu FOTO AGERPRES

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a avut prima reacție după ce Curtea Constituțională a decis că Legea pensiilor este parțial neconstituțională.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii de la vremea respectivă, care a elaborat Legea pensiilor, răspunde deciziei CCR, și anume respingerea Articolelor 25 alin (1) și Articolul 63.

Aștept motivarea Curții. Este clar că nu poate să fie neconstituțional articolul care prevede datorat și plătit pentru că este clar există articolul 56 din Constituție care spune că îndatoririle cetățenilor sunt acelea de a-și plăti taxele, ceea ce sigur că nu s-a întâmplat în România până acum, din păcate.

CCR, din ceea ce înțeleg eu, cere de fapt o normă de clarificare. Mai precis de când afectează și pe cine afectează. Cum am spus, îi afectează pe cei care intră în pensie după 2021, după intrarea efectivă a legii pensiilor în vigoare. Dacă Curtea simte nevoia să clarificăm mai bine această chestiune, nu este niciun fel de problemă să introducem data exactă care este de la intrarea în vigoare a acestei legi. 


În ceea ce privește chestiunea cu pensiile de invadilitate, am discutat legea cu foarte mulți profesori de drept constituțional, cu Consiliul legislativ și am stabilit următoarea chestiune: îi dăm persoanei posibilitatea să opteze dacă merge pe pensia minimă pentru că din punctul meu de vedere este mult mai avantajos pentru ei să meargă pe pensia minimă, care în acești doi ani a crescut cu 60%. Este foarte adevărat că această lege trebuia să vină la pachet cu Legea Asistenței Sociale. Știu că în octombrie am lăsat-o în minister, înțeleg că este pe traseul de aprobare legislativă și sigur că acea lege avea rolul să clarifice ceea ce se întâmplă cu pensiile de invaliditate, în sensul că puteau să aibă această opțiune de a își alege pentru ei ce este mai avantajos din punct de vedere financiar. Aici punem problema că există pensionari de invaliditate care au lucrat o zi. Atunci li s-a dat această posibilitate să opteze. Trebuie să vedem exact ce spune Curtea pentru că atunci când am făcut legea, ne-am gândit la o decizie mai veche a Curții referitoare la pensiile de invaliditate, a declarat Lia Olguța Vasilescu, prezentă prin legătură telefonică, la România TV.

Ce prevăd articolele respinse de CCR:

Articolul 25 alin (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii, sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.

Articolul 63 – Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
  • b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani

Vezi și: Legea Pensiilor, decizie CCR. Budăi: Se impun două clarificări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel