CCR discută sesizarea USR privind modificările aduse Legii cadastrului

 Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea Uniunii Salvaţi România în legătură cu modificările aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare.

USR spune că modificările 'ameninţă' dreptul de proprietate al românilor. 'USR a depus sesizare la Curtea Constituţională cu privire la legea PSD-PNL-UDMR care, sub pretextul facilitării implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ia în derâdere dreptul de proprietate al românilor.

Dacă legea intră în vigoare, persoana care figurează în registrul agricol chiar şi o zi, fără să aibă un drept de proprietate asupra terenurilor, devine proprietar pe loc, din cauza ambiguităţii textului care lasă loc la interpretări', a argumentat USR. Deputatul USR Oana Murariu a declarat că, prin modificările aduse, este suficient 'să plăteşti impozitul pentru anul 2022 pentru imobilul altuia, figurezi în registrul agricol - practicile în acest sens în mediul rural fiind frecvente - şi devii latifundiar'.

'În aceste condiţii, cei care sunt adevăraţii proprietari rămân peste noapte fără terenuri. De ce? Pentru că aşa au votat PSD, PNL şi UDMR. După ani de litigii, după ani în decursul cărora s-a încercat să se facă dreptate românilor faţă de naţionalizările abuzive din perioada comunistă, avem acum de-a face cu o expropriere de drept privat', a spus Murariu.

Vezi și: Băsescu atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vilă de protocol şi paza SPP

În opinia USR, acest proiect era 'necesar' şi 'util', dar coaliţia PSD-PNL-UDMR 'a strecurat o prevedere prin care batjocoreşte dreptul de proprietate al românilor'. 'Este vorba de forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia 'terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale'.

Dreptul de proprietate, garantat de Constituţie, ajunge astfel să fie pus în pericol din cauza modalităţii defectuoase de redactare a textului, care nu este explicit, ci lasă loc la interpretări ce se pot dovedi dezastruoase pentru proprietari', au explicat reprezentanţii USR în comunicat. Ei consideră că proiectul de lege a fost adoptat 'fără respectarea tuturor formalităţilor impuse de lege', neavând precizată clar sursa de finanţare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituţional, potrivit unor decizii anterioare ale CCR referitoare la procesul legislativ, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel