CCR a declarat neconstituționale două prevederi referitoare la mandatul membrilor Consiliului de mediere

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, joi, că două prevederi legale referitoare la mandatul membrilor Consiliului de mediere sunt neconstituţionale, pentru că încalcă principiul neretroactivităţii legii civile.

Magistrații CCR au decis că norma de drept care stabileşte că dispoziţiile articolului 17 alineatul (4) şi ale articolului 18 alineatul (1) din Legea nr.192/2006 se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a acestei legi încalcă Constituţia, scrie Mediafax.

Conform primului text de lege, "mandatul membrilor Consiliului de mediere este de patru ani", în timp ce al doilea prevede: "Consiliul de mediere va alege un preşedinte şi un vicepreşedinte şi va desemna dintre membrii săi o comisie cu activitate permanentă, care pregăteşte lucrările Consiliului de mediere. Durata mandatului membrilor comisiei este de doi ani".

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, conform cărora 'Dispoziţiile art.17 alin.(4) şi ale art.18 alin.(1) din Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi', sunt neconstituţionale, întrucât încalcă dispoziţiile art.15 alin.(2) din Legea fundamentală care consacră principiul neretroactivităţii legii civile", se arată în decizia CCR.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată în cadrul unui proces aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Citește și: Curtea Constituţională a decis: Controlul judiciar, NECONSTITUŢIONAL

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy