Curtea Constituţională a decis: Controlul judiciar, NECONSTITUŢIONAL

Situație fără precedent în justiția românească. Judecătorii CCR au scos în afara legii controlul judiciar, pe care l-au stabilit a fi neconstituțional. 

Judecătorii au motivat că nu este prevăzut un termen limită în Codul de procedură penală, ceea ce încalcă unele drepturi fundamentale. 

Curtea Constituţională  a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Judecătorii au stabilit că  încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26). "În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie", transmite CCR. 

PSD, reacție vehementă la ancheta DNA pe votul din diaspora

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, Judecătoriei Satu-Mare - Secţia penală. 

Avocatul Lucian Bolcaș a precizat că acum instanțele nu mai au voie să aplice măsura controlului judiciar în urma acestei decizii a CCR.

"Sunt efectele distructive ale modului superficial în care a fost adoptat Codul Penal și Codul de procedură penală", a subliniat avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel