Caz revoltător! Femeie de 24 de ani, condamnată la închisoare după ce a raportat că a fost violată

Marte Deborah Dalelv
Marte Deborah Dalelv

O femeie de 24 de ani din Norvegia a fost condamnată la 16 luni de închisoare, după ce în luna martie a acestui an a fost violată, în Dubai, și a raportat acest lucru autorităților. Identitatea sa a fost făcută publică abia ieri, scrie cotidianul britanic Martin Deborah Dalelv, în timpul vizitei în Dubai
foto: dailymail.co.uk[/caption]

Marte Deborah Dalelv a fost violată în timpul unei călătorii de afaceri pe care a întreprins-o în Emiratele Arabe Unite, dar, paradoxal, tot ea este cea condamnată la închisoare, pentru întreținere de raporturi sexuale în afara căsătoriei. După ce a raportat violul autorităților, ea a petrecut mai multe zile într-o celulă, înainte să-i fie permis accesul la un telefon.

"Am primit cele mai dure pedepse pentru întreținere de relații sexuale în afara căsătoriei, pentru consum de băuturi alcoolice și, mai mult, am fost găsită vinovată pentru sperjur", a arătat Marte Dalelv.

Viitorul ei este încă incert, dat fiind că Norvegia nu are semnat un tratat de extrădare cu Dubai.

Oana Băluță, desemnată femeia anului 2012 în România, s-a arătat surprinsă de faptul că aceste lucruri au avut loc în Dubai: "Au mai fost astfel de evenimente, din păcate, în zona respectivă. Dar mă miră că e Dubai. Știu că în alte state care sunt infinit mai fundamentaliste decât Dubai, atunci când o femeie este violată se consideră că de fapt este vina ei, pentru că ar fi provocat bărbatul respectiv, de unde și pedeapsa aceasta aberantă".

Combinație nefericită pentru victimă, între legea violului și legea adulterului

Alina Isak, o bună cunoscătoare a condiției femeii în lumea islamică, a explicat pentru DC News cum s-a ajuns în această situație aberantă pentru cei care privesc din exterior:

"În lumea Islamului sunt abuzuri, pentru a se mușamaliza lucrurile rele care se întâmplă acolo, pentru a păstra imaginea arabilor și musulmanilor și pentru a plasa vina asupra nemusulmanilor. Acest caz nu poate fi justificat în nici un fel prin raportare la prescripțiile normative ale Islamului. Dimpotrivă, sunt hadituri - relatări profetice - în care se vorbește despre o femeie care a venit și a denunțat un viol la Profet. Profetul a pus să fie pedepsit violatorul, iar femeia a fost lăsată liberă. Acest hadit este interesant pentru că Profetul nici măcar nu a cerut martori la actul respectiv, pentru că intervine aici și o problemă cu martorii.

În cazul de față, cei de acolo cred că au combinat legea adulterului - întocmită pentru a le proteja pe femei - cu legea violului. În Coran scrie că dacă acuzi pe cineva de adulter, pe nedrept, ești pedepsit cu 80 de lovituri de bici. Acum, această lege este folosită împotriva femeilor. Dar adulterul nu este același lucru cu violul. Adulterul trebuie dovedit cu martori din cele patru unghiuri ale camerei, lucru aproape imposibil de realizat. Violul nu trebuie demonstrat. Nu ai nevoie de martori. Iar femeia din Norvegia probabil că nu a avut martori și a fost judecată pentru adulter".

Cum ar putea fi combătute astfel de cazuri?

"În sprijinul femeilor ar trebui ca aceste cazuri să fie cât mai mult mediatizate în afară, ar trebui ca asociațiile noastre care luptă pentru drepturile omului să intervină. Intervențiile din afară vor avea un rol esențial, pentru că din interior lucrurile se vor schimba, dar va dura foarte mult. Din interior ar fi și treaba șeicilor de a denunța aceste cazuri, de a interveni pe lângă cei aflați la putere.

Astfel de cazuri ar trebui mediatizate puternic, pentru că oamenii ar începe să evite zonele respective și ei ar avea de pierdut din punctul de vedere al turismului, aspect de care sunt extrem de preocupați. Dacă nu le pasă de femei, măcar pentru salvarea turismului să ia măsuri în acest sens", ne-a declarat dna Alina Isak.

Amestec de legi și de culturi

"Se uită un lucru important: acolo nu există o lege islamică, există un amestec de legi de proveniență occidentală, cu unele legi, în cultul familiei, care au origine islamică. Dar există un amestec, și este foarte greu, pentru că nimeni, nici măcar cei din interiorul țării, nu au putere de influență foarte mare. E o chestie strict guvernamentală.

E interesant de văzut dacă agresorii au fost localnici sau muncitori veniți din afara țării, pentru că, din câte am auzit de la cei care au mers în Dubai, cei de acolo sunt pașnici", a continuat ea.

Le-ați sfătui pe femeile din România să evite acele zone?

"Nu mi se pare normal să-mi fie mie restricționată libertatea din cauza unor lucruri care se petrec acolo și care se pot petrece oriunde. Violurile sunt întâlnite peste tot în lume. Acesta nu este un motiv ca să evite acele zone, dar este un motiv pentru a le determina să fie cât se poate de precaute. Și chiar dacă nu este normal, să încerce să fie însoțite de o persoană de sex masculin, care să le protejeze", a conchis Alina Isak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel