Catalonia. Rajoy: Niciun prim-ministru nu poate accepta

Atunci când au convocat un referendum ilegal şi au declarat independenţa regiunii lor, în 2017 liderii separatişti catalani ştiau exact ce riscă, susține fostul premier spaniol Mariano Rajoy.

Doisprezece lideri ai mişcării separatiste catalane sunt judecaţi pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017. După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Partea cea mai rea este că ei ştiau. Erau complet conştienţi că eu nu voi accepta asta. Ei au creat o situaţie imposibilă ştiind exact ce riscă, a spus, miercuri, Mariano Rajoy, care era prim-ministru conservator al Spaniei în perioada evenimentelor care fac obiectul procesului. Niciun prim-ministru al vreunei ţări nu poate accepta că cineva vrea să elimine statul de drept în propria ţară, care este exact ceea ce s-a întâmplat, a adăugat fostul premier spaniol.

Pedepse, până la 11 ani de detenţie

El a insistat că i-a avertizat pe liderii catalani că nu va putea accepta nici un referendum, nici o declaraţie de independenţă. Personajul principal al tentativei de secesiune, fostul lider catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, este marele absent pe banca acuzaţilor, dat fiind că în Spania infracţiunile grave nu pot fi judecate în contumacie. Inculpatul principal este fostul său adjunct, Oriol Junqueras, împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de închisoare.

Împotriva celorlalţi 11 inculpaţi - fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi 'miniştri' regionali şi responsabilii asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium Cultural - sunt cerute pedepse mergând de la 7 la 11 ani de detenţie. Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.

Citește și: Madonna şi Lady Gaga, imagine virală. Rivalitate de 8 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel