Catalonia. Puigdemont își va retrage candidatura de la conducerea regiunii (presa spaniolă)

Fostul lider catalan Carles Puigdemont îşi va retrage candidatura la conducerea regiunii din nord-estul Spaniei, cedându-şi locul altui candidat, a relatat joi cotidianul El Nacional, citând surse din partidul lui Puigdemont, Junts per Catalunya, transmite Reuters. 

Puigdemont îl va propune drept candidat alternativ pe militantul în favoarea independenţei Jordi Sanchez, aflat în arest preventiv la Madrid pentru instigare la secesiune, potrivit ziarului citat. Nici purtătorul de cuvânt al lui Puigdemont de la Bruxelles şi nici formaţiunea sa nu au comentat deocamdată informaţia. 

În prima moţiune adoptată după reunirea sa în urma alegerilor din 21 decembrie, parlamentul catalan a subliniat joi că majoritatea parlamentară este "favorabilă constituirii unei Catalonii ca stat independent" şi îl apără pe Puigdemont, "candidat legitim al parlamentului la preşedinţia Generalitat". Textul evită, totuşi, să sfideze prea deschis statul spaniol şi nu ratifică declaraţia de independenţă votată la 27 octombrie 2017, după cum ar fi cerut cel mai radical dintre partidele secesioniste, CUP. 

Învestitura, blocată 

Moţiunea a intervenit după săptămâni de impas politic în Catalonia, după ce Curtea Constituţională a blocat o nouă învestitură a lui Puigdemont, instalat în Belgia, unde se sustrage deocamdată urmăririi justiţiei spaniole pentru "rebeliune şi secesiune". 

Nominalizarea lui Jordi Sanchez în locul lui Carles Puigdemont va fi însă probabil la fel de problematică, având în vedere că se află în detenţie. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat joi că trebuie ales un lider catalan "care se află în acest moment în Spania, care nu se află în închisoare şi care nu are probleme cu legea," relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel