Catalonia. Parlamentul catalan a votat pentru INDEPENDENȚĂ

 Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Parlamentul catalan a decis proclamarea independenței regiunii Catalonia. Decizia este una suprinzătoare, în condițiile în care Carles Puigdemont arăta că totul se îndreaptă spre un compromis cu Madridul. 

Decizia a fost lăsată de liderul Carles Puigdemont pentru vot în parlamentul regional, încă de ieri. Aleșii catalani au votat pentru proclamarea independenței. 

Rezoluția pentru independența Cataloniei a fost prezentată în plenul parlamentului regional, iar dezbaterea nu a fost lipsită de incidente. Unul dintre liderii opoziției a rupt un exemplar al rezoluției, precizând că acei catalani care nu au fost de acord cu ruperea de Spania, vor fi lăsați "orfani" de Guvern. 

Moțiunea, care fusese înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si și CUP, prevede 'constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social'.

Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. 

În fața clădirii Parlamentului, mii de catalani sărbătoresc ceea ce ei numesc o mare victorie. 

Este așteptată o reacție a premierului spaniol, Mariano Rajoy care amenința că guvernul spaniol va prelua controlul asupra regiunii în cazul unei proclamații de independență.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel