Urmărește emisiunea live


Catalonia, noi proteste. Liderii separatiști, arestați

Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ
Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Barcelona pentru a reclama punerea în libertate a liderilor separatişti închişi şi revenirea celor care au fugit din Spania, relatează AFP. 

Liderul executivului catalan, Quim Torra, membru al aripii dure a mişcării separatiste, a participat la această manifestaţie. 

"Fiecare minut petrecut de prizonierii noştri în închisoare şi departe de casa, familia şi prietenii lor este o perfectă indecenţă politică, iar noi nu acceptăm asta", a declarat Quim Torra sâmbătă seară, cu puţin înainte de începerea manifestaţiei. 

Protestul a fost organizat în timp ce nouă lideri separatişti catalani au fost transferaţi din instituţii penitenciare de lângă Madrid în închisori din Catalonia, într-un gest al guvernului spaniol de a detensiona situtaţia. 

Insuficient însă pentru manifestanţii care au purtat pancarte pe care se putea citi "Libertate pentru deţinuţii politici" şi "Vă vrem acasă", alături de drapele catalane în culorile galben, roşu şi albastru. 

Ce riscă deținuții

Acuzaţi de rebeliune ca şi fostul lider al executivului catalan Carles Puidgemont, fugit în Belgia şi apoi în Germania, aceşti deţinuţi riscă până la 25 de ani de închisoare dacă sunt judecaţi pentru participarea la tentativa ratată de secesiune, în octombrie, în ziua votului în parlamentul catalan a unei zadarnice declaraţii unilaterale de independenţă. 

Cu toate acestea, joi, un tribunal german a autorizat extrădarea lui Carles Puigdemont în Spania cu condiţia că va fi judecat numai pentru deturnarea de fonduri publice, şi nu pentru rebeliune, justiţia spaniolă fiind obligată să se conformeze în baza acordurilor de întrajutorare judiciară europeană. 

Situaţia ce presupune că va fi dificil pentru un tribunal spaniol să judece presupuşi complici pentru acest capăt de acuzare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel